Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се отметна от предложението за вътрешно приемане на дезинфектанти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна редовния брифинг на групата за справяне с коронавируса без да отговори на каквито и да е въпроси от репортерите. Необичайната стъпка бе, след като се стигна до предупреждения от официални лица и представители на бизнеса към гражданите да не поглъщат дезинфектанти.

Предупрежденията бяха отговор на изказване на Тръмп в четвъртък, че медицински служители би било добре да проучат използването на дезинфектанти вътрешно за лекуване от коронавируса.

В петък президентът заяви, че коментарът му е бил “саркастичен.”

Също в петък Администрацията по храни и лекарства предупреди да не се използва лансирано от Тръмп лекарство за справяне с ковид-19 извън болнични условия. Според властите употребата на ксихлорохин и хидроксихлорохин може да доведе до сериозни проблеми със сърдечния ритъм.

Междувременно три американски щата облекчиха мерките за социална дистанция в борбата с коронавируса. Джорджия, Оклахома и Аляска свалиха някои от рестрикциите, докато в страната тече дебат колко да продължат мерките, които поставиха икономиката на пауза. 

Фризьорски и спа салони и фитнеси отвориха врати след минимални промени в разпоредбите за социална дистанция. Почти символичното действие на губернатори е в контраст с предупреждения за негативния ефект от по-бързо връщане към нормалното. 

Според официални данни смъртните случаи следствие на коронавируса са вече над 50 хиляди, но експерти посочват, че броят може да е повече. От една страна центровете за контрол и превенция на заболяванията преброяват само онези смъртни случаи, при които наличието на вирус е било потвърдено от лаборатория, а от друга - властите в различните щати използват различни методи за преброяване жертвите на Covid-19. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна