Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спекулациите за здравословното състояние на Ким Чен-ун продължават

Си Ен Ен информира, че лидерът на Северна Корея е "жив и в добро здраве"

Ким Чен-ун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Държавния съвет на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун „е жив и здрав“. Това съобщи БТА, като цитира изявление на специалният съветник на президента на Южна Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност Мун Чжон Ин пред СиЕнЕн.

„Позицията на нашето правителство е твърда. Ким Чен-ун е жив и здрав. Той се намира в района на Вонсан от 13 април. Не са забелязани никакви подозрителни придвижвания", заяви съветникът на южнокорейския президент.

Междувременно официалният вестник на КНДР "Нодон синмун" съобщи, че Ким Чен-ун продължава да работи с документи и е изпратил благодарствено послание на работниците на най-големия строеж през последните години - модерният град Самджийон, на източното крайбрежие Вонсан-Калма.

Източник от американската администрация заяви по-рано пред СиЕнЕн, че във Вашингтон проучват разпространената информация за влошаване на здравословното състояние на севернокорейския лидер след претърпяна хирургическа интервенция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза след това на брифинг, че медийната информация не отговаря на действителността. Южнокорейските власти също заявиха, че няма данни за заболяване на Ким Чен-ун, а министерството на външните работи на Китай се усъмни в източника на информация на СиЕнЕн.

Догадките и спекулациите около здравето на Ким Чен-ун се засилиха след разпространената Ройтерс и Франс прес информация на 25 април, че Китай е изпратил в Северна Корея екип, който включва и медицински специалисти, за да консултира севернокорейския лидер. Агенциите се позоваха на „три запознати източника“.

Делегацията, била оглавявана от висш представител от комисията за връзки с чужбина на Китайската комунистическа партия.

Базираният в Сеул сайт "Дейли Ен Кей" (Daily NK) съобщи миналата седмица, че Ким се възстановява след претърпяна на 12 април сърдечно-съдова процедура, позовавайки се на неназован източник в Северна Корея. Южнокорейски представители обаче още тогава казаха, че не са открили никакви признаци за необичайна активност в КНДР.

Лидерът на КНДР не се е появявал публично от 11 април, когато проведе заседание на политбюро на Централния комитет на Корейската трудова партия по въпроси на вътрешната политика, отбелязва БТА.

Ким Чен-ун не посети на 12 април ежегодната сесия на Върховното народно събрание (парламента), като за първи път от началото на своето управление не взе участие в тържествената церемония на 15 април в мемориалния дворец Къмсусан по случай 108-та годишнина от рождението на Ким Ир-сен - главния национален празник на страната.

Слуховете за евентуално заболяване на севернокорейския лидер изобщо не се коментират от официални лица и медии в КНДР и не се потвърждават от официални източници в Пхенян, допълва ТАСС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна