Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ въвеждат нови ограничения върху износа за Китай

В понеделник САЩ публикуваха промени в правилата, които налагат нови ограничения върху износа за Китай, включително на самолетни компоненти и на много елементи, свързани с полупроводниковата техника, съобщава Ройтерс.

Въведените нови правила ще изискват лицензи за американските компании да продават определени артикули на военни образувания, дори ако тези стоки са за граждански цели, както и да се премахнат гражданските изключения, които позволяваха досега да се изнасят определени американски технологии без лиценз, ако те не са за военна употреба.

Правилата бяха публикувани за обществена проверка и ще бъдат включени във Федералния регистър във вторник.

Едно от новите правила ще засегне покупките на американски стоки от организации като Народната освободителна армия на Китай, която участваше в граждански дейности като тези, свързани с болниците в страната по време на вирусната епидемия, смятат експерти.

Очаква се друго правило да повлияе на стоки като интегрални схеми на полево програмируеми гейтове, премахвайки изключенията да не са необходими лицензи за китайски вносители и китайски граждани.

Американската администрация също така публикува трета предложена промяна на правилата, която ще принуди чуждестранните компании, които доставят определени американски стоки на Китай, да търсят одобрение не само от собствените си правителства, но и от това на САЩ.

Тези нови мерки идват с оглед на влошените отношенията между САЩ и Китай на фона на пандемията от коронавирус.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че Китай може да се окаже "изправена пред последствия", ако бъде доказано, че властите в Пекин умишлено са предоставяли погрешни данни за броят на случаите и на починалите от коронавирус.

По-рано този месец пък беше съобщено, че Пекин прилага нови правила за износ, които затрудняват американските компании да доставят медицинско оборудване, необходимо за борба с пандемията от Covid-19.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна