Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън спечели първичните избори в Охайо

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън печели първичните избори в щата Охайо, които като че ли бяха не толкова вот за президентската номинация на Демократическата партия, колкото проверка как щатите могат да осъществят избори във времето на коронавируса, предаде БТА, като цитира Асошиейтед прес.

По план изборите трябваше да се състоят на 17 март, но бяха отложени само часове преди отварянето на изборните бюра. Обосновавайки решението си с извънредната здравна ситуация, губернаторът на щата Майкъл Деуайн препоръча тогава гласуване на място в изборните бюра да не се организира преди 2 юни. 

Изправени пред правни предизвикателства обаче, властите отложиха гласуването за тази седмица, избирайки варианта да се гласува по пощата, тъй като щатските власти препоръчват хората да си стоят у дома. 

Този вот беше първият сериозен тест за щатски избори с гласуване по пощата в условия на епидемия и резултатите са смесени. Имаше съобщения за обърквания, но не и за масови проблеми. 

Нещата не протекоха като в щата Уисконсин по-рано този месец, когато избирателите бяха принудени да спазват указанията за социална дистанция и носене на маска, чакайки на опашка да пуснат бюлетината си. И все пак избирателната активност в Охайо е ниска. До обяд в събота са били подадени около 1,5 милиона гласа, при 3,2 милиона на първичните избори в щата през 2016 г.

По данни на в. "Ню Йорк таймс", цитирани от ТАСС, Байдън е подкрепен от 72,9 процента от избирателите, а сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който излезе от предизборната надпревара ден след първичните избори в Уисконсин, получава 15,1 процента от гласовете. Броенето на гласовете продължава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна