Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Катя Кабанова“, опера в три действия от Леош Яначек (съдържание)

Снимка: metopera.orgЛибрето: Леош Яначек
Първо изпълнение: 23 ноември 1921, Бърно

Действащи лица:
• Савел Прокофиевич Дикой, търговец – бас
• Борис Григориевич, племенник на Докой – тенор
• Марфа Игнатевна Кабанова (Кабаниха), вдовица на богат търговец – мецосопран
• Тихон Иванич Кабанов, син на Кабаниха – тенор
• Катя (Катерина) Кабанова, съпруга на тихон – сопран
• Ваня Кудряш, учител – тенор
• Варвара, осиновена от смейство Кабанова – мецосопран
• Кулигин, приятел на Ваня – баритон
• Глаша, прислужница – мецосопран
• Феклуша, прислужница – мецосопран
• Жена
• Рибар
• Пиян
• Граждани

Действието се развива в руския град Калинов, на брега на река Волга, в средата на XIX век.

Първо действие
Ваня Кудряш се възхищава на гледката към река Волга, докато до него се приближават Дикой и племенникът му – Борис Григориевич. Дикой се държи много зле с Борис, а когато разбира, че Кабаниха не си е вкъщи си, тръгва. Племенникът обяснява на Ваня, че търпи тормоза, защото след смъртта на родителите си той ще получи завещанието само, при условие че се отнася уважително към чичо си, без значение какво му казва той. Борис признава пред събеседника си, че е тайно влюбен в Катя – младата съпруга на Тихон. В този момент младата жена и съпругът ѝ се появяват. Кабаниха упреква сина си Тихон за неговата безотговорност. Тихон и Катя се опитват да я успокоят, но Кабаниха отказва да ги чуе и казва на Тихон, че прекалено много глези Катя. Младият мъж се оплаква на Варвара – осиновената дъщеря в семейството, която го упреква, че е започнал да пие все повече, вместо да се опита да защити жена си.

В къщата – Катя разказва на Варвара за щастливото си детство и за моментите, в които е мечтала за мъж, който да я обича истински. Тихон е изпратен от Кабаниха по работа в Казан и влиза, за да каже довиждане. Катя го умолява да я вземе със себе си или изобщо да не тръгва, но той настоява, че това е невъзможно. Тогава младата жена иска от него да накара самата нея да даде клетва да не говори с никакви непознати хора докато него го няма. Тихон е много объркан от тази молба. Кабаниха подканя сина си да тръгва, но не преди да даде инструкции на Катя как да се държи по време на неговото отсъствие. Тихон почтено заръчва на жена си да се отнася към Кабаниха като към своя собствена майка и винаги да се държи уважително. Той се покланя на Кабаниха и целува нея и Катя, преди да замине.

Второ действие
Жените бродират. Кабаниха критикува снаха си за това, че не изглежда достатъчно натъжена от отсъствието на Тихон. След като възрастната жена си отива, Варвара показва на Катя ключа за далечната част от градината. Там момичето смята да се срещне с любовника си – Ваня. Тя предлага на Катя да направи същото като нея и поставя ключа в ръката ѝ. Катя се колебае, но след това решава да се остави в ръцете на съдбата и да се срещне с Борис. Вечерта настъпва и тя излиза навън. Кабаниха се появява с Дикой, който е пиян и се оплаква от това, че хората се възползват от мекушавия му нрав. Ваня Кудряш чака Варвара в градината и в този момент идва Борис, който е получил съобщение да бъде там. Варвара пристига и отива заедно с Ваня на разходка покрай реката. Тогава се появява Катя и Борис ѝ признава любовта си. Тя се стъписва и е ужасена от мисълта за бедите, които може да донесе това, но чувствата ѝ надделяват и тя отвръща на любовта му. Те се прегръщат и също тръгват на разходка. Двамата пеят възторжен, безсловесен дует, докато Ваня и Варвара казват, че вече е време за прибиране.

Трето действие

Ваня Кудряш и Кулигин се разхождат покрай реката, когато настъпваща буря ги принуждава да намерят подслон в порутена сграда. Други хора също се присъединяват към тях, включително и ужасеният Дикой. Ваня се опитва да успокои Дикой с научни обяснения за ново изобретение – гръмоотводът. Това само разгневява Дикой, който настоява, че гръмотевиците не са причинени от електричеството, а са наказание, изпратено от Господ. Дъждът замира и хората започват да напускат подслона. Ваня среща Борис и Варвара и им казва, че Тихон се е върнал, но Катя е много притеснена. Кабаниха пристига с двамата съпрузи. Бурята се завръща и в началото хората си мислят, че заради това Катя е разстроена. Тя признава на Тихон, пред всички за срещата си с Борис по време на неговото отсъствие и избягва.

Вечерта наближава и бурята е приключила. Тихон и цяла група от хора търсят Катя. В това време Варвара и Ваня решават да напуснат селото, за да заминат за Москва и да започнат нов живот. Катя страда, че нейното признание е обезчестило и унижило Борис. Тя се чувства измъчена и иска да види любимия си още веднъж. Борис се появява, вижда я и двамата се прегръщат. Той ѝ казва, че чичо му го изпраща да живее в друг град, но я пита какво ще се случи с нея. Младата жена започва да губи разсъдъка си – първо го моли да я допусне да го придружи, след това започва да настоява, че не може и се сбогува с него. Мъжът си тръгва разяден от мъка. След като си мисли как от гроба ѝ ще разцъфне нов живот, този на природата, Катя се хвърля в реката. Кулигин вижда това от далечния бряг и вика за помощ. Тихон се появява, следван от Кабаниха. Той се опитва да спаси съпругата си, но Кабаниха го издърпва. Тихон вини майка си за самоубийството на Катя. Дикой се появява с тялото на Катя и я полага на земята. Тихон плаче неутешимо над трупа на любимата си, докато Кабаниха, без никаква емоция благодари на струпалите се наоколо свидетели за тяхната помощ.

Горещи теми

Войната в Украйна