Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различният 1-ви май

Атина, 1 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отбелязваме 1 май - Международния ден на труда и работническата солидарност – тази година без прояви заради пандемията от Covid-19, пише БТА.

Кризата, последвала разпространението на новия коронавирус, се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот, но даде и шанс да бъде оценена истинската стойност на труда на професии, които се озоваха на предната линия, допълва агенцията.

И докато едва ли някой би оспорил труда на лекари и полицаи, изведнъж се появиха неочаквани герои като продавачи в магазини, а социалните работници, които дълго време бяха под прицела на обществото, се оказаха сред най-нужните специалисти.

Служител на полицията в Германия със защитен шлем и маска -  1 май 2020 г.

В поздравлението си до трудещите се лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочва, че наред с всички трудности днес, в реални и създаващи много тревоги условия, можем да оценим какво стои зад израза "герои на труда". Той отбелязва "енергията, себеотдаването и смелостта на хиляди, които са на своя пост, независимо от всички рискове - медицински работници, полицаи, пожарникари, заети в транспорта, държавната и общинската администрация и др."

Кризата остави много хора без работа, но някои откриха нова заетост

По данни на КНСБ от началото на извънредното положение на 13 март новорегистрираните безработни са над 100 хиляди души, като 90 на сто от тях са с основно или по-ниско образование. През месец март, също по данни на синдиката, около 17 хиляди души са започнали работа чрез бюрата по труда.

На 29 април 938 души са намерили ново работно място, каза в интервю за БТА министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. На същата дата регистриралите се като безработни, които казват, че са освободени заради Covid-кризата, са 1167 при пикове в началото на април между 7 000 и 9000 души на ден, регистрирали се като безработни.

Кризата нанесе удар върху социалната система и отново постави особено остро стария проблем със сивата икономика

Към края на март от общо 220 072 безработни, 131 566 са без право на обезщетение, а 20 410 са на минималното обезщетение за безработица. От началото на извънредното положение 12 хиляди са хората без право на обезщетение за безработица.

Според министър Сачева е неотложно да се започне разговор за работата в сивия сектор и вредата от нея. Трябва да се говори как да направим така, че икономиката да е все повече на светло, особено що се отнася за осигурителните права на хората, заяви социалният министър. Важно е всички да сме добросъвестни участници в солидарните социални системи:

"Факт е, че в момента не можем да помогнем на много наши сънародници, които имат нужда от подкрепа, но за съжаление са работили без трудов договор и без осигуровки в сивия сектор", каза министърът, цитирана от БТА.

Производство на медицински защитни облекла, Враца -  март 2020 г.

Преосмисли се традиционният начин на полагане на труд

Кризата ни даде шанс и да преосмислим традиционните работни места. Според директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков дори и в производствените предприятия между 10 и 20 процента от работните места биха могли да се осъществяват дистанционно.

Дистанционният начин на работа може би ще стане нормалният модел, смята той:

"Ще има много дълъг период от време, в който ще трябва да настроим цялата икономика по друг начин", посочи още Нейков, като прогнозира, че и при подбора на персонал ще има промени след заразата:

"Вероятно ще се търсят хора, изградили антитела, че са минали през коронавируса. След това ще сменим начина на отиване на работа. Моделът, който ни завеща 20-и век за 8-часов работен ден - милиони отиват на работа сутрин, вечер - милиони се връщат от работа - той стъпка по стъпка ще отиде в историята“.

Работнички в предприятие в Испания са разделени от защитни пластмасови стени -  април 2020 г.

Различният 1-ви май

Различен ще бъде днешният 1 май за голяма част от близо 300 000 българи, които работят в хотелиерския и ресторантьорския сектор.

Тези дни от Националния статистически институт отчетоха за март срив на пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България, който се дължи на преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници заради Covid-пандемията

Различен ще е празникът и за заетите в голяма част от икономическите сектори, в които за април бизнес анкетите на НСИ показаха влошаване на стопанската конюнктура. През април общият показател на бизнес климата спада с 41.7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което е с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 г. и с 4.4 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година.

Още през март в анкета на БТПП работодатели предупредиха, че 12 на сто от членовете й посочват, че са преустановили дейност по различни причини - заради обявеното извънредно положение или липсата на поръчки.

По данни на Министерството на икономиката основните групи пряко потърпевши са фирми от туризма, хотелиерството, ресторантьорството, търговията на дребно, транспорта, култура, развлечения и услуги.

Засегнатите дейности от нарушено снабдяване или търсене са преработващата промишленост, включително добивната, строителството, инженерни дейности, производството на електроенергия и горива.

Негативните ефекти ще се проявят в по-късен етап и върху сектори, които сега не търпят толкова пряко ефектите от кризата, но ще ги усетят в дългосрочен план заради негативния ефект в световната икономика, като става дума за секторите, свързани с финансите, застрахователните услуги, далекосъобщения, дейности в информационните технологии, научни изследвания, юридически и счетоводни дейности.

Разпространението на заразата налага редовна дезинфекция на всички обществени помещения -  Италия, 1 май 2020 г.

За едни криза, за други -  възможност

По данни на Industry Inform от средата на април за по-малко от месец над 65 фирми в България са се адаптирали да произвеждат предпазни материали в помощ борбата с Covid-19.

На фокус в производството са маски, дезинфектанти, предпазни шлемове, предпазни очила, ръкавици, медицински консумативи, предпазни материали, хранителни добавки, дори и кабина за дезинфекция. При по-голямата част от фирмите, това не е основната им дейност, а се преориентират в ситуацията.

Голяма част от заетите близо 200 000 души в сектор "строителство" и днес са на работа, а други - по данни на КНСБ, между 20 000 и 25 000 български строители, които са се върнали от чужбина, се надяват държавата да запази заявеното приоритизиране на сектора и да намерят в родината си работа.

Строителството на АМ Хемус край Търговище,  април 2020 г.

Духът на дигитализацията окончателно е пуснат от бутилката

Днешният празник вероятно по-спокойно посрещат работещите в компании, които своевременно са разбрали, че трябва ускорено да се дигитализират.

Тези дни Момчил Василев, изпълнителен директор на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor за България, подчерта, че настоящата криза ясно е очертала, че дигитализацията излиза на преден план, като изтъкна, че духът на дигитализацията окончателно е пуснат от бутилката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!