Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония ще продължи извънредното положение с около месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският премиер Шиндзо Абе заяви днес, че неговото правителство възнамерява да продължи с около един месец извънредното положение, тъй като заразените с коронавируса в страната нарастват със стотици всеки ден, предаде ДПА.

Той каза пред репортери, че ще вземе окончателно решение и ще го обяви в понеделник.

Препоръка за такова продължаване даде правителственият експертен съвет. Министърът за икономическото съживяване Ясутоши Нишимура каза пред репортерите след срещата със съвета, че правителството няма да се откаже от искането си хората да се въздържат от излизане навън.

Градските власти в Токио съобщиха днес за рязък скок на новозаразените. Новите случаи за денонощието са 165, след като два поредни дни те бяха под 50.

До момента в страната са регистрирани над 15 000 заразени и около 450 починали от коронавируса. Критици обаче смятат, че действителните бройки са много по-големи, тъй като правителството на Абе съзнателно ограничава тестирането. Правителството е критикувано също, че не успява да повиши капацитета за тестиране.

В началото на април Абе обяви извънредно положение в седем провинции, включително Токио и Осака, и призова хората да излизат само по съществени причини и в неотложни случаи, за да се ограничи разпространението на вируса. Седмица по-късно извънредното положение бе разширено в цялата страна, тъй като броят на новозаразените продължи да расте.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!