Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът препоръчва да няма НВО за IV клас и X клас

Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на комисията по образование и наука Милена Дамянова през настоящата учебна 2019/2020 година да отпадне провеждането на изпитите от Националното външно оценяване за IV клас и X клас във връзка с извънредното положение и опасността от разпространението на COVID -19. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Вчера Диана Ковачева е отправила препоръка със същото искане и към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, като по-късно през деня стана ясно, че Министерство на образованието и науката подкрепя тази мярка и ще се обърне към Народно събрание, за да бъдат направени необходимите законови промени за прилагането й.

Като национален омбудсман и със загриженост за децата на България настоявам това искане да бъде подкрепено, е писала Ковачева до председателя на парламента и до председателя на образователна комисия.

Тя е посочила, че нейното становище е свързано и с постъпили в институцията множество жалби от родители на ученици от IV клас и X клас, в които се изразява тревога относно провеждането на НВО и необходимостта от присъствието на деца и учители в училищата и в класните стаи. Родителите отбелязват, че за учениците ще бъде трудно да спазват задължителните хигиенни и противоепидемични мерки за предпазване от коронавирус, както и необходимата физическа дистанция, особено след двумесечна социална изолация, далеч от приятелите и съучениците си, е написала още Ковачева.

Тя е посочила, че подкрепя решението учениците да не се връщат в класните стаи, а учебната 2019/2020 година да приключи дистанционно, за да бъдат избегнати рисковете от разпространение на вируса сред децата.

За мен като национален омбудсман, ангажиран и с опазването правата на децата, от първостепенно значение в условията на разразилата се епидемия, е грижата за здравето на децата и семействата им, както и на учителите, чиято средна възраст е рискова - над 55 години, е отбелязала още омбудсманът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени