Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади художници "слагат маски" на световноизвестни портрети

4
Две от картините, нарисувани от Йордан Георгиев

Картини, световно известни портрети, които са се превърнали в емблема, ще бъдат интерпретирани в духа на времето от членове на школата „Новите Майстори“ в Кюстендил, а след падането на извънредното положение виртуалната изложба ще бъде подредена в експозиционна зала.

Наименованието, под което рисуват учениците вкъщи, под ръководството на Евгени Серафимов – учител по рисуване, е STAY HOME ART /изкуство по време на карантина/.

До идеята се стига след като 19-годишният Йордан Георгиев, който ще кандидатства в НХА, нарисувал „Момата с ябълките“, но не дословно, а в духа на времето с маска на лицето, от фона на оригиналната картина на Владимир Димитров-Майстора.

„Казват, че красивите чувства раждат лоша поезия. Творците сякаш имат нужда от форсмажорни ситуации, винаги са провокирани от обстоятелствата. Така и ние рисуваме на пълни обороти“, разказа с усмивка Евгени Серафимов пред Радио София. „Ние, художниците много често работим вкъщи, stay home, и често под ръцете ни излиза нещо много красиво.Темата ни провокира да поразсъждаваме какво ни казват художниците.“

Сред интерпретациите от „Новите Майстори“ са и творби на Ван Гог, Фрида Кало, Мунк, Густав Климт, експресионисти и постимпресионисти...

Самият избор на портрета, който ще интерпретират, говори много за душевността на художниците, допълва Серафимов.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени