Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лий Бекър: Брифингите на Тръмп нямат нищо общо с реалността

Доналд Тръмп в Овалния кабинет.
Снимка: БТА

Над 1 милион заразени и десетки хиляди смъртни случаи – САЩ са най-тежко засегната държава от пандемията от коронавирус. И въпреки поразяващата черна статистика редица щати продължават поетапно да облекчават мерките. Джорджия беше първият щат, който отвори икономиката си. Каква е реалността в САЩ - става ли ясна тя от брифингите на Доналд Тръмп, какви конфликти поражда пандемията - между отделните власти, между отделните общности. Тоня Димитрова разговаря с професор Лий Бекър - бивш директор на Центъра за масови комуникации към Университета Джорджия.

Тази седмица броят на починалите пациенти от Covid-19 в Джорджия надхвърли 1000 души, а вие следите ситуацията с разпространението на коронавируса в окръг Оконий, където живеете и информирате обществеността в блога, който пишете. Каква е ситуацията в щата в момента?

В окръга нямаме смъртни случаи, заразените са 58, имаме относителен късмет. Разбира се, трябва да се анализира на базата процент от населението. С данните обаче има проблем, който на мен ми прави най-силно впечатление.

Какъв е проблемът с данните?

Департаментът по здравеопазване на Джорджия наистина не беше подготвен за задачата, която има - да представя данните за заразените и починалите, и това се прави по много аматьорски начин. Вместо информацията да дава повече яснота, тя става все по-объркана и не получаваме достоверни данни, особено окръг по окръг.

Този проблем може много трудно да се обясни извън контекста на САЩ, но ще се опитам. Окръгът е подразделение на щатското правителство, но пощата исторически се доставя от Пощенската служба, която е федерална и сега е полуприватизирана. Пощенската служба не използва същите категории, които използва щатът - имаме адреси с пощенски кутии, които обаче не кореспондират с границите на окръга. След месец и половина все още не е ясно, как щатът категоризира данните окръг по окръг. Моето предположение е, че се категоризират по пощенски адрес. Аз например живея в окръг Оконий, но пощенският ми адрес е към окръг Атина, така че мисля, че изчисленията за броя на заразените и на смъртните случаи са много относителни.

Ще говорим за различията между действията на федерално и щатско ниво по-късно, но нека сега да се фокусираме върху ситуацията в Джорджия - щатът беше първият, който започна да отваря икономиката си миналата седмица. Една седмица след началото на облекчаване на мерките - какво бихте казали, правилно ли беше това решение?

Отварянето на икономиката е постепенно, но първо нека кажа, че щатът не закри много бизнеси, закъсняхме и със заповедта за стоене по домовете. Сега мерките се облекчават поетапно. В понеделник беше разрешено на ресторантите да отворят, а от четвъртък отпадна и заповедта за стоене по домовете. Още две седмици остават в сила ограниченията за хората от моята рискова група, които са уязвими заради възраст и здравословно състояние.

Ще отнеме известно време да установим какъв е ефектът от отслабване на мерките и ще зависим много от докладите на Департамента по здравеопазване. Бих казал, че всички трябва да сме предпазливи, защото начинът, по който представят данните не е много надежден.

Атина, Джорджия - 1 май. В щата се проведоха протести в подкрепа и против ограничителните мерки.              Снимка: БТА

Губернаторът на Джорджия реши да отвори икономиката, но пък кметът на Атланта приложи свой план и  забави облекчаването на ограниченията - има ли конфликт между големите градове, които са по-гъсто населени и хората са по-уязвими, и по-малките градчета, където хората живеят на големи разстояния?

Малко по-сложно е, отколкото го описахте. Губернаторът отслаби мерките и посочи, че нито един град не може да отмени неговите нареждания и по закон това е така. Градовете не могат да налагат по-строги мерки, от тези предложени от губернатора, и когато той намалява ограниченията и градовете трябва да го направят.

Но е сложно заради факта, че градовете са по-гъсто населени и там отслабването на мерките има по-засилен ефект. Сложно е и заради факта, че градовете и районите, които са най-тежко засегнати са тези, които имат и по-висок процент афроамериканско население. За съжаление данните ясно показват, че афроамериканците са по-уязвими. Така градските райони имат интерес да запазят ограниченията заради гъстата населеност, а също така и градовете имат повече афроамерикански жители и това играе роля в конфликта между градските и щатските власти.

Колко е политически този конфликт - губернаторът на Джорджия Брайън Кемп е републиканец, а кметът на Атланта Кейша Ланс Ботъмс е афроамериканка и от Демократическата партия?

Мисля, че политиката се намесва във всичко и това се дължи на подхода на федерално ниво, защото Тръмп превръща всичко в политика и следователно всеки реагира политически на пандемията. За съжаление това се случва и на щатско ниво. Ако го нямаше този пример на национално ниво, вероятно щеше да има по-слаба политическа реакция на случващото се.

В отделни части на САЩ има протести против ограничителните мерки, протести, които са подкрепяни от привържениците на Тръмп и републиканците - има ли нещо общо с това и решението на губернатора на Джорджия?

Отговорът е труден, защото има много компоненти. Има хора, които са консервативни, които повдигат въпроса за гражданските права и твърдят, че правителството няма право да налага каквито и да е ограничения на хората. Този десен политически сантимент съществува навсякъде по света и тук е много по-видим, особено сред движението „Чаено парти“. Доналд Тръмп успя да улови този сантимент и да го яхне с избора му за държавен глава.

Не мисля, че това важи за всеки, който е недоволен от ограниченията. Има хора, които наистина са загрижени заради очакваните икономическите и социални последствия, заради икономическия срив. Специално в тази държава ако не работиш, нямаш и достъп до здравеопазване, и в тази ситуация си обречен на страдания от икономическия срив. Трябва да има баланс между притесненията за здравето и притесненията за икономиката, защото двете са взаимосвързани.

От тази страна на океана добиваме представа за ситуацията в САЩ единствено от брифингите на президента Доналд Тръмп. Тази седмица той каза, че в страната се правят над два пъти повече тестове, отколкото във всяка друга държава по света. Това така ли е, това ли е реалността?

Не, трябва да игнорирате брифингите, те нямат никаква връзка с това, което се случва. Този президент няма никакво уважение към информацията, нито пък се опитва да помогне. Той просто играе представление, той е телевизионна звезда и това и продължава да прави. Бих казал - спрете да гледате брифинга, той е абсолютно безсмислен и няма нищо общо с това, което се случва в държавата.

И провеждат ли се наистина тестове?

Да, има тестове и те стават повече, но не са достатъчно. Със сигурност не стигат, за да се отвори икономиката и за да се проследяват заразите. Това е в основата на проблема в Съединените щати. В самото начало Центърът за превенция и контрол на болестите, който е базиран тук, в Джорджия, реши да разработи свои тестове и да не използва тези, които се използват в други държави. Исторически подобен подход е бил в полза на Съединените щати, но в тази ситуация ние пострадахме. Тестването беше много бавно в началото, президентът казваше, че всеки, който иска да се тества може да го направи - това беше абсолютна лъжа. Тестването не е достъпно и в момента, едва през последната седмица някой без симптоми може да се изследва, до преди това трябваше да имаш здравословни проблеми. Така, че тестването остава голям проблем в Съединените щати.

И въпрос, който няма как да пропусна. Доналд Тръмп изуми света с предложението си на болните пациенти да бъде инжектиран дезинфектант - какви бяха последствията от това изказване в Джорджия?

Нямам информация за това, тук хората си говорят, че има такива, които са опитали да установят дали могат да се излекуват с дезинфектант, но както казах, хората трябва да игнорират Тръмп. Той е напълно откъснат от реалността на медицинската ситуация. Интересува се само от себе си и се опитва да играе представление. Най-доброто, което американците могат да направят, е да го игнорират.

А бихте ли казали, че също толкова неуместни са и решенията на Тръмп да забрани имиграцията, да замрази финансирането на Световната здравна организация, да атакува Китай?

Неговите атаки срещу Световната здравна организация са несправедливи, те са обаче изключително важни и ще имат последствия. А нападките срещу Китай, както и с много други неща, се основават на някаква информация, но в същото време той хвалеше Китай, че помага - от една страна е критичен, от друга ги хвали - непоследователен е. Казах Ви, тези брифинги трябва да бъдат игнорирани, просто не помагат.

Знак с предупреждение за спазване на дистанция в Атланта, Джорджия.

Няколко пъти казвате да игнорираме брифингите на президента, но в тази ситуация хората на кого имат доверие - на федералното управление или на щатското?

Би трябвало да разчитаме на федералното правителство, но то се провали и не изпълнява лидерската си роля. В тази ситуация хората вярват много повече на губернаторите. Проучванията на общественото мнение показват, че хората са много по-доволни от информацията, която получават от губернаторите. Бих казал, че тук в Джорджия губернатор Кемп свърши много добра работа като прие сериозно заплахата, говореше ясно какво трябва да се направи, в началото той ръководеше добре щата. Но мисля, че прави грешка с облекчаването на ограниченията.

Казвате, че федералното правителство се провали - как това ще се отрази през ноември на президентския вот?

Много е трудно да се каже. Не знам какво ще се случи през ноември, не знам в какво състояние ще е икономиката тогава, какво ще се случи с пандемията. Има толкова много несигурност, че е трудно да се правят прогнози.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!