Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разрешиха използването на „Ремдесивир“ при пациенти с Covid-19

Даниел О'Дей, шеф на Гилеад, с вицепрезидента Майк Пенс в Белия дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ е дала извънредно разрешение за използване на лекарството „Ремдесивир“, разработено от компанията „Гилеад сайънсис“, за лечение на пациенти с тежка форма на Covid-19, съобщиха световните агенции.

Решението беше обявено снощи от президента на САЩ Доналд Тръмп. „Радвам се да обявя, че Гилеад получи от Агенцията за контрол на храните и лекарствата разрешение за използването на Ремдесивир при спешни случаи“, заяви президентът от Белия дом, предаде БТА.

„Ремдесивир“ е експериментално лекарство, първоначално разработвано за болните от хеморагичната треска ебола. Това е първият медикамент, доказал ефикасността си срещу новия коронавирус. Според клинично изследване, проведено под егидата на Американските здравни институти, той съкращава от 15 на 11 дни средната продължителност на възстановяването при пациенти с Covid-19.

Даденото от агенцията разрешение позволява използването на „Ремдесивир“ при пациенти с тежка форма на Covid-19, които имат нужда от кислород, без да има нужда да участват в клинични изпитания. Агенцията подчерта, че е „логично да се мисли, че „Ремдесивир“ може да бъде ефикасен срещу Covid-19и предвид, че не съществуват алтернативни адекватни, одобрени или достъпни лечения, известните и потенциални предимства на лечението от този тежък и смъртоносен вирус са по-големи от известните и потенциални рискове, които представлява използването на този медикамент“.

На среща с президента Тръмп главният изпълнителен директор на Гилеад Даниел О'Дей определи решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата като важна първа стъпка. Той добави, че компанията ще дари 1,5 милиона ампули от лекарството, за да помогне на пациентите в САЩ.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс уточни, че лекарствата ще започнат да се изпращат в нуждаещите се болници от понеделник.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени