Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Джуров: Очаквам бум на нови творби след изолацията

Проф. Пламен Джуров
Снимка: БГНЕС

На 30 април удостоиха проф. Пламен Джуров с най-високото звание на Плевен - почетен гражданин на града и общината. То се присъжда за изключителния му принос и постижения в областта на изкуството и утвърждаване на името на града. Проф. Пламен Джуров е композитор и диригент, родом е от Плевен.

Обстоятелствата не дадоха възможност на маестрото да присъства лично в залата, но крие своето вълнение.

"В известен смисъл е смущаващо, защото изведнъж ставаш център на внимание, което не си очаквал, но при всички случаи е възбуждащо. Връщаш се в спомени, в това, което си правил, кому го дължиш, в родния ти град да те удостоят с най-значимото възможно звание", каза за "Хоризонт" проф. Пламен Джуров.

В условията на извънредно положение изкуството е по-достъпно, смята Джуров.

"При всички случаи, това е документирано изкуство. Прекрасни образци се дават в момента. И може би хората сега повече обръщат внимание на изкуство, защото им е лесно достъпно - отваряш компютъра и си избираш - Париж, Петербург, Берлин..."

В края на миналата година професор Пламен Джуров подари на плевенчани своята музикална творба "Тост за Плевен", изпълнена от Плевенската филхармония. 

"Благодарен съм, че го познавам от студентските си години като изключителен, толерантен и добронамерен колега и приятел. А като композитор има симфонични произведения, написани специално за нашия град и на юбилейния му концерт в края на миналата година Плевенската филхармония изсвири за първи път написаното от него, подарък за плевенчани - "Тост за Плевен", разказа Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония.

Какви са плановете на проф. Пламен Джуров за дните, в които ще се възстанови посещението на концерти?

"Бърза организация на всички концерти. Мисля, че много от колегите ми, както и аз, седим, пишем, използваме това време. Очаквам, че ще има един бум на нови произведения, вероятно с нещо общо в тематиката, в мотива. Надявам се, че ще имаме радостни моменти на много премиери и жажда в изпълнителите да се възстанови, да търсим сближаването след карантината", допълни Джуров.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени