Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Крумова, ЦМЕДТ „Амалипе“ - Велико Търново

Инициативата "Стара техника за ново начало" събра таблети за близо 180 училища

Теодора Крумова, програмен директор на Център "Амалипе" - Велико Търново
Снимка: dev.amalipe.com

Инициативата "Стара техника за ново начало" се роди, след като направихме в Център "Амалипе" една онлайн анкета с училища в мрежата, в която работим. Около 200 училища отговориха на анкетата. Резултатите установиха, че много от децата в условията на дистанционно обучение нямат устройства, на които да работят. Теодора Крумова, програмен директор на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ - Велико Търново, разказа още:

Така спонтанно се роди идеята да се опитаме да помогнем на тези училища, като организираме кампанията "Стара техника за ново начало". Смятаме, че има достатъчно фирми и хора, които наскоро са подменили устройствата си и вместо да събират прах някъде, те могат да бъдат предоставени на деца, които нямат. И така децата да имат равноправен достъп до образование. 

Голям беше броят на записалите се, че имат нужда училища – 180. За ден и половина ние отворихме таблица. Записахме най-належащите нужди от устройства – обща бройка 6600 търсени. Най-вероятно нуждата е много по-голяма. По данни на МОН над 45 000 са децата, които имат нужда от устройства. Много ни помогнаха колегите от "Заедно в час", които разпространиха идеята. 

Много хора реагираха позитивно – в период на криза хората наистина стават по-добри, но не очаквахме толкова много хора да покажат съпричастност. Най-удовлетворяващо беше, когато започнахме да получаваме обратна връзка – наистина виждаш как едно устройство, което за мнозина е нещо елементарно, за тези деца един компютър, лаптоп, телефон означават един изцяло нов свят... 

Кампанията продължава. Повече информация можете да получите тук.

Разговорът с Теодора Крумова, програмен директор на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" - Велико Търново, е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна