Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри пакета френска държавна помощ за "Ер Франс" за 7 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обяви в понеделник, че е одобрила френската държавна помощ за "Ер Франс" (Air France) в размер на 7 милиарда евро. Комисията добави, че средствата са необходими за осигуряване на спешна ликвидност на авиокомпанията на фона на коронавирусната криза, която доведе до спиране на авиационната индустрия по цял свят.

Вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви: "Авиационната индустрия е важна по отношение на работните места и възможността за свързване. В контекста на пандемията от коронавирус, "Ер Франс" също така играе съществена роля за репатрирането на граждани и за превоз на медицинско оборудване".

Тя добави, че "Франция също така е обявила планове за някои възможности за зелена политика по отношение на "Ер Франс". Държавите-членки са свободни да разработят мерки в съответствие с техните политически цели и правила на ЕС".

Преди дни Нидерландия също заяви, че ще предостави на партньорската авиокомпания на Air France - холандския флагман превозвач KLM - до 4 милиарда евро държавна помощ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна