Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски учител: Ако градините не отворят, излизаме в неплатен отпуск

Директор: Могат да се организират дейности, така че персоналът да не ползва неплатен отпуск

Детска градина във Враца
Снимка: БТА

Много от учителите в детските градини са на прага на неплатен отпуск, след като почти са приключили с платения. За това предупреди в интервю за "Хоризонт" Анелия Бодурова от 169 детска градина „Коледарче“ в София.

"Огромна част от детските учители започнахме да излизаме в платен годишен отпуск още от декември. Първо беше грип А, после беше грип Б. Затваряха се групи, излизахме в платен отпуск и изведнъж на 13 март окончателно ни затвориха. И всъщност и министерството, и синдикатите просто забравиха за нас. Оставиха ни да използваме целия си платен отпуск, който вече е на привършване“, разказа младата учителка.

Ако не отворят детските градини, единственият вариант пред персонала им е да използва и неплатения си отпуск, допълни Анелия Бодурова. Тя лично предпочита да се преориентира пред това да излезе в неплатен отпуск и да получи помощ от 375 лева, за да си гледа децата. По думите й пред подобна дилема са много млади учители със семейства и кредити за изплащане. „Аз нямам друг вариант, защото имам да изхранвам две деца. Ще ми се наложи да работя нещо друго. Не мога да си позволя варианта да бъда нито в неплатен, нито да не работя“, сподели Анелия Бодурова.

Има организирани дейности както за педагогическия, така и за непедагогическия персонал, за да не излиза в неплатен отпуск, уточни в предаването "Преди всички" Петя Йосифова, директор на детска градина „Братя Грим“ в столицата. Според становище на МОН извършвани онлайн дейности с децата се зачитат за отработени, изтъкна тя. Освен това в детските градини ще се ситуират дейности, които да бъдат изпълнявани на място, поясни директорът на детското заведение. Това ще става по изработени графици и при спазване на противоепидемичните мерки. „Така че да не допуснем нито един служител да бъде в неплатен отпуск.“

Тревогите на обществото са големи, защото хората, които не могат да водят децата си на детска градина, не могат да ходят и на работа. Очакваме да чуем становището на Националния оперативен щаб“, подчерта Петя Йосифова. Тя е категорична, че малките деца не могат да спазват разписаните противоепидемични мерки – нито да ползват предпазни средства като маски и ръкавици, нито пък да спазват разстояние помежду си. Ако не всички родители върнат обратно децата си в градините, ще е по-лесно да се работи с намален брой деца, смята Йосифова.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени