Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дистанционно обучение

Дарителска кампания търси още дигитални устройства за деца без възможности

Снимка: amalipe.com

Столичното 124-то ОУ „Васил Левски“ в ж.к „Сухата река“, 90-о СУ „Генерал Хосе де Сан Мартин“ и 37-о СУ „Райна Княгиня“ в кв. „Люлин" вече са снабдени с техника за нуждите на  онлайн обучението на деца, които нямат условия за новия дистанционен начин на образование.
Това е факт, благодар
eние на призива и дарителската кампания „Стара техника за ново начало“ на социален център „Амалипe“. 

Инициативата започна в края на март и е насочена към децата от по-бедните общности в страната, които имат нужда от компютри, лаптопи, таблети и телефони за своето дистанционно обучение.

Кампанията е предшествана от проучване за готовността на училищата към преминаване на такъв тип обучение, обясни пред Радио София Галина Дечева, експерт „Образователни дейности“ в център „Амалипе“. Допитване в около 300 учебни заведения показало, че около 20% от децата дори нямат устройство, на което може да се провеждат онлайн уроци. На места този процент надхвърля 70-80.
За  около седмица заявления с нужди за около 6500 устройства са подали около 180 училища.

"До момента сме получили над 200 устройства и сме успели да подкрепим 21 училища, други 5 намериха свои дарители", отбеляза Галина Дечева. "Отначало призива беше по-скоро към бизнеса, но за изненада се отзоваха и доста физически лица, дори с по няколко устройства."

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Галина Дечева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна