Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната изолация = 15 цигари дневно

Изолацията е вредна за здравето както тютюнопушенето и затлъстяването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалната изолация заради пандемията от новия коронавирус е вредна за здравето и е сравнима с изпушването на 15 цигари дневно, пише БТА, като цитира в. "Дейли стар".

Изданието се позовава на данни, оповестени от британския професор по социална психология и правителствен съветник Стивън Райшър:

"Проблемът със социалната изолация е самата изолация. За хората е вредно да бъдат изолирани от останалите. Това може да се сравни с изпушването на 15 цигари на ден", предупреждава експертът, който съветва британското правителство по въпросите с премахването на ограничителните мерки:

"Човешките същества са социални животни. За хората да бъдат свързани помежду си е изключително важно не само за психичното здраве, но и за физическото", допълва Райшър.

Според британско проучване социалната изолация повишава риска от смърт с 30 процента, подобно на затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолизма.

Предишно изследване на специалисти от университета "Бригам Йънг" в САЩ също потвърди вече известната теза, че самотата може да е пагубна. Проучването показа, че индивиди, страдащи от липса на социални връзки (обективна и субективна социална изолация), са изложени на риск от преждевременна смърт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени