Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката идва в помощ на болните с Covid-19 в Нигерия

Лагос, март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нигерийските власти разпоредиха на музикантите да изпълняват госпъл музика пред лекари и болни от Covid-19 в лечебните заведения в страната, която е под карантина заради пандемията от новия коронавирус, съобщава БТА.

Изпълнители посещават здравните заведения и временните палаткови болници и под звуците на музиката лекари и медицински персонал пеят и танцуват с тях, спазвайки изискванията за социална дистанция. Пациентите не напускат стаите си, но по-стабилните танцуват около леглата си, свидетелства Ройтерс.

"Целта бе да се повдигне духът на хората, да се предложи духовно изцеление. И успяхме", казва Аболаджи Банджоко, който с музиканти със саксофон и тромпет обичайно пее и свири в църква в Лагос, но в неделя пя във времена болница.

Посещенията на църковни служби, както и всички други събирания на хора в страната са забранени. Столицата Лагос е епицентър на заразата в най-многолюдната африканска страна.

До понеделник в Нигерия бяха потвърдени 2558 случая на зараза с новия коронавирус, 1107 от които са в столицата.

Млада нигерийка пред магазин в Лагос, март 2020 г.

Музиката е неразделна част от живота на нигерийците. Миналата година главният здравен инспектор на страната Акин Абайоми задейства проект за включване на музика, рисуване и поезия в арсенала на здравеопазването.

В лечебните заведения, където не се лекуват болни от Covid-19, всяка седмица се организират концерти.

"Ако има нещо, с което да стимулираме хората да отвръщат на удара на заразата и което не се измерва с брой хапчета, трябва да го насърчим", казва Абоседе Леву, лекарка от Лагос.

Двадесет и три годишният цигулар Питър Олувадаре признава, че се страхува да е така близо до болните, но музиката му помага да овладее страха си.

"Беше много зареждащо да видя заразените и болничните служители как се оживяват от музиката. За мен е чест, че свирих за тях", казва той пред агенция Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна