Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обеща ваксина срещу Covid-19 до края на годината

Президентът допуска до 100 000 жертви на коронавируса в САЩ, смята, че Китай е можел да спре заразата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възобнови предизборната си кампания с интервю за Фокс нюз.
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп възобнови предизборната си кампания с интервю на живо по Фокс нюз в емблематичния мемориал Линкълн във Вашингтон. Тръмп обеща ваксина до края на годината, повече икономически помощи за американците и „невероятно“ бъдеще за страната.

Два часа продължи живото предаване под строгия поглед Ейбрахам Линкълн - президентът, превел Съединените щати през Гражданската война и помирил враждуващите Север и Юг.

Отговаряйки на въпросите на водещи и зрители на живо Доналд Тръмп се опита да наметне мантията на Линкълн - един от най-великите американски президенти.

Ден преди в Конгреса да продължат дебатите за допълнителни стимули за икономиката Тръмп обеща още пари.

„На първо място идва още помощ, нямаме избор с такива невероятни хора като вас. Не е ваша вината“, каза Тръмп.

Освен пари обеща и лек.

„Уверени сме, че ще имаме ваксина до края на годината“, каза американският държавен глава.

След като около половината американски щати започнаха частична отмяна на ограничителните мерки срещу коронавируса, Доналд Тръмп предложи американците да се върнат на плажовете това лято, а учениците в класните стаи от септември.

„Трябва да си върнем обратно живот, нашата страна. Трябва да върнем света обратно“, каза президентът на САЩ.

Проучване на общественото мнение показва, че 43,4 на сто от американците одобряват Тръмп в момента, а неодобрение президентът среща сред 50,7 на сто.

Държавният глава е критикуван за политиката си, пораждаща разделения, за закъснял отговор на Covid-19. А най-лошото е, че преживяващата преди бум американска икономика, която беше считана за златния билет на Тръмп за втори мандат, сега е в  тежко състояние.

Американският президент няма време за губене в хода на предизборната кампания, макар сам да призна пред Фокс нюз, че броят на жертвите ще бъде по-висок от досега прогнозирания от него около 60 хиляди.

„Ще изгубим около 75, 80 до 100 000 хиляди души, а не трябваше да губим нито един. Всичко това можеше да бъде спряно от Китай“.

През следващите дни Доналд Тръмп ще наруши правилата за самоизолация и социална дистанция, като предприеме пътувания до щатите Аризона и Охайо и ще се опита да заличи гафовете, които направи в разгара на кризата, в това число и предложението на пациентите да бъде инжектиран дезинфектант.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна