Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Кацарова: Джазът е бездомна музика в България

Иска ми се тази година на Пловдив джаз фест да подкрепим българския джазмен

Мирослава Кацарова
Снимка: личен архив

Всеки е изяснявал етимологията на своето име и дълбокото значение на това защо го носи. В деня на света Ирина джаз певицата Мирослава Кацарова обясни в "Нашият ден", че Ирини означава мир.

"Това е едно от състоянията, към които се стремя. Мирът е труднопостижим, когато става дума за вътрешно състояние на духа. Мирът е производно на смирението, което е от моите важни ценности, защото съм се научила вече да приемам нещата наоколо и да не съдя.

Стремя се да общувам със света миролюбиво. Не съм от хората, които воюват, но имам моите борби. Опитвам се да откривам това отражение на доброто през борбите си." 

Музиката се превръща в голямата борба в живота на Мирослава Кацарова – "нищо, че изглежда толкова безметежна и толкова красива и мечтателна. Но, за да минеш по пътя – да направиш една песен или музикален албум, или концерт, в България е свързано с множество борби, срещи, отстоявания, понякога лишения, съобразяване със здравето... Хората, които работим с гласа си, сме обречени да се съобразяваме с много неща и да се лишаваме."

Ще се случи ли VI Пловдив джаз фест

"Продължавам да вярвам, че през ноември ще има шесто издание на Пловдив джаз фест въпреки съмненията. Склонна съм да приема особеностите на тази година. Ще ми се тази година да посветим Пловдив джаз фест на българските музиканти – изцяло и само. Защото мисля, че в момента, когато разбрахме, че няма да можем да правим концерти, това ощети много от колегите ми. Джаз музиката е такава, че тя не се прави толкова в студио, колкото на живо по клубове, по малки места... връзката с публиката е изключително важна. 

Иска ми се тази година на Пловдив джаз фест да подкрепим българския джазмен във всяко отношение. За 5 години през Пловдив джаз фест минаха страхотни музиканти. Но сега можем да видим как българският джазмен развива своя път и своя образ, и своя нелек живот.

Джазът е бездомна музика в България. Малко са местата, където тази музика се случва единствено и само, малко са формите на финансиране. И е голяма борба. Затова ще бъде хубаво, ако обърнем поглед към тези страхотни артисти, една голяма част от тях са на световно ниво."

Певицата не се е замисляла често какво означава името ѝ, защото се опитва да променя името със самата себе си и да го изпълва със съдържание, което я представлява и идентифицира – през действията, през мислите, през личните избори. Кръстена е на двете си баби едновременно.

"Много се възхитих, когато прочетох историята на света Ирина за начина, по който тя е устоявала вярата си. Обичам да чета жития на светии още от времето, когато бях студентка по богословие. Те ми даваха причина за себе си да откривам силата на вярата, нищо че, както се казва, вярвам, защото е абсурдно, или може би точно затова. Тези истории на светиите винаги са ме изпълвали с възхищение заради чудатостите и заради чудесата, с които са съпроводени животите им." 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна