Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Българското училище в Париж препрочитат Вазов

Снимка: ecole-bulgare.fr

Трима наградени ученици от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж има в Третия национален конкурс "Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ". Училището много се гордее с факта, че именно то е било избрано да получи един прекрасен портрет на Вазов, дело на художничката Лиляна Дичева. Той има и голяма антикварна стойност, защото е използван в игралния филм “Пътят към София”. 

"Вазов ще ни посреща и ще ни напомня да пазим и развиваме свещения език на нашите деди", казва директорката на училището доц. дпн Елена Сачкова, а преподавателката по български език и литература Янета Димитрова разказва, че възпитаниците на училището печелят конкурси за творби на български език и дори участват в акцията "Препрочитаме Вазов", посветeна на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

Съботното училище „Иван Вазов” във френската столица е основано през 2014 г. от сдружение „Христо Ботев”. То е признато от българските власти, които подпомагат дейността му. Предлага обучение по български език и литература, история и география на България, според учебните планове и програми за българските училища в чужбина. Приемат се деца от 3 до 18 години. Всички преподаватели са с учителска правоспособност, а издаваните удостоверения се признават в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна