Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за певицата Елка Мицева

Елка Мицева е певица с европейска известност, но почти непозната у нас. На 5 май се навършиха 85 години от нейното рождение. Въпреки че през 1967 г. тя е удостоена с втора награда на Третия международен конкурс за млади оперни певци в София - една престижна награда, която отваря вратите на големите оперни театри по света за много певци, за Мицева тя не допринася за кариера на българска сцена. А тя е много прецизна, много изискана певица, музикална и артистична - качества, на които се възхищават в много страни на Европа, но не и у нас. 

Елка Мицева е родена на 5 май 1935 г. в София. Завършва Теоретичния отдел на Музикалната академия. По същото време тя взема и частни уроци по вокална постановка и се готви за артистична кариера. Веднага след завършването си Мицева заминава за Виена и специализира във Виенската консерватория при Петер Клайн. Стипендия й отпуска австрийската държава за „изключителен талант“ и с големи материални лишения тя успява да завърши. Още като студентка участва с малки роли в различни опери, но дебютът й е през 1961 г. с ролята на Сента в „Летящият холандец“ от Вагнер в операта на Люцерн. В същия театър се изявява в ролите на Агата от „Вълшебният стрелец“, Амелия от „Бал с маски“.

Кариерата й продлъжава в немските оперни театри в Щутгарт, Майнц, Висбаден. Гостува на редица престижни сцени в Европа - Берлинската държавна опера, Хановер, Цюрих, Барселона, Хелзинки, Прага, Лозана. В репертоара й влизат роли като Чо-Чо-сан, Мими, Микаела, Лиу, Памина, Графинята от „Сватбата на Фигаро“, Татяна от „Евгени Онегин“, Йенуфа и др.

Навсякъде тя  получава аплодисменти от публиката и високи оценки от критиката благодарение на голямата си музикалност, чувство за стил, перфектна вокална подготовка. Кариерата на Елка Мицева продължи 35 години. У нас гостува много рядко. С ролята на Чо-Чо-сан от операта „Мадам Бътерфлай“ на Пучини печели лауреатското звание на конкурса в София през 1967 г. - изящна, с красиво и въздействащо пеене. Изнася и един песенен рецитал в София - тогава тя утвърждава впечатлението за музикант с висока култура. Записва рецитал „Песни от стари майстори“ с квартет "Еолина", през 2006 г. представя и своя книга със спомени от кариерата си - „Пред и зад кулисите“. Елка Мицева умира на 13 май 2015 г.

Чуйте в звуковия файл неин запис, направен в Германия, който се съхранява във фонда на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна