Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Костадинова, МОН: Няма да има сериозни пропуски, които в първи клас да се наваксват

Заместващите форми могат да помогнат, но не заменят учителя, посочи тя

Снимка: БГНЕС

"Никой не може да замени учителя в педагогическото взаимодействие, заместващите форми могат само да подпомогнат. В детската градина децата не се обучават да пишат и да четат, а поставят основите на ученето през целия живот, подготвят се за училище". Това каза пред БНР Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН. Тя посочи:

"Детските градини предприеха стъпки, за да могат да ангажират децата във времето, в което те не могат да присъстват в градините. Идеята да се работи в електронна среда и с децата от предучилищното образование дойде от добрите примери на детски градини в редица населени места, които казаха, че не е възможно да се осъществява обучение на децата онлайн, но през родителите и под формата на игра децата да продължат да се развиват е възможно".

В предаването "Преди всички" Костадинова коментира, че не бива да има притеснение за децата, които са в последната година на подготвителното образование и предстои да влязат в първи клас.

"Те са ходили на детска градина преди извънредното положение и ще могат бързо и лесно да се адаптират към изискванията в първи клас. Няма да говорим за сериозни пропуски, които учителите ще трябва да наваксват. В годините на посещение на детската градина те са придобили навиците, които се изискват, за да могат да са съсредоточени и да изпълняват задачи".

Според нея значимо ще се окаже времето, в което не са на детска градина, на децата, на които българският език не е майчин:

"Затова през лятото, когато паднат ограниченията и има възможност да се посещават детски градини в малки групи, ще се осигури възможност за по-интензивно обучение по български език, за да може да се преодолеят тези трудности, които имат част от децата".

Цялото интервю на Силвия Великова с Евгения Костадинова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!