Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в речника на малките деца в условия на пандемия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Много научни изследвания досега са показали, че през 2-рата и 3-тата година от живота на детето то научава много нови думи на ден. Различните изследвания показват, че са между 30 и 50 нови думи на ден". Това каза пред БНР Михаела Барокова, докторант по психология на развитието в Бостънския университет, във връзка с изследване, което ще провери как се променя речниковият запас на децата на възраст между 8 и 36 месеца в период на ограничителни мерки заради пандемията от Covid-19.

Тя посочи, че всички изследвания досега са правени в нормални условия в обичайното ежедневие на децата - в домашна среда, но и в игра навън с други деца.

"Новото изследване е започнато от двама изследователи от Университета в Осло, Норвегия, които се интересуват от това как точно тази промяна в ежедневието, в условия на пандемия, ще се отрази на речниковия запас на децата. Дали те ще научат повече нови думи, защото ще прекарват цялото си време вкъщи със своите родители, които ще им говорят и ще си играят с тях, или напротив - ще прекарат повече време с други занимания - пред телефона и пред телевизора", обясни Барокова в предаването "Преди всички".

След отварянето на яслите и детските градини ще бъдат събрани отново отговори от същите семейства, които сега са включени в анкетата, за да може да се направи сравнение как броят на думите, които използват децата се е променил. Анализът на получените отговори ще бъде направен след прекратяването на ограничителните мерки.

В анкетата в България досега са включени около 50 семейства.

Изследователски екипи провеждат изследването в 25 лаборатории в САЩ, Канада, Великобритания, Швейцария, Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Турция, Израел, Полша, Русия, Саудитска Арабия и България.

Според Михаела Барокова ще бъде интересно и сравнението и заради това, защото периодът на ограниченията в различните държави е различен.

Тя изрази очакване през есента да са готови изводите от това изследване.

Цялото интервю на Силвия Великова с Михаела Барокова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна