Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС одобри 2,4 млн. лева за проекти за борба с Covid-19

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Правителството одобри 2,4 млн. лева, с които да бъдат финансирани проекти, свързани с пандемията от Covid-19.

Средствата за фонд „Научни изследвания“ ще гарантират разработването на конкурса за проекта, свързани с диагностиката и лечението на заболели от коронавирус, както и за прогнозиране, мониторинг и превенция на разпространението на болестта.

Целта е да се подпомогне развитието на научните изследвания на проектен принцип и международното научно сътрудничество. Правителството разреши близо 31 милиона лева европейски национални средства от ОП „Наука и образование“ да бъдат насочени към мерки за намаляване последиците от пандемията.

Със средствата ще бъдат финансирани схеми за временна заетост и ще бъде осигурен оборотен капитал и ликвидност на малки и средни фирми.

В тяхна подкрепа се пренасочват и над 134 милиона лева към ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Така общият размер на  инвестициите по линията на европейските фондове и националните оперативни програми в отговор на кризата до момента надхвърля един милиард лева.

Министерският съвет отпусна 860 568 лева на международни организации с водеща роля в борбата срещу COVID-19. Сред тях са Международният комитет на Червения кръст, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, УНИЦЕФ и Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Отпускат се и 636 150 лв. хуманитарна помощ за 12 страни партньори от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС, съобщи пресслужбата на МС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени