Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Георги Калайджиев: Нека успелите подадат ръка на другите

Цигуларят Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаутшилд
Снимка: Росица Кавалджиева

„Музиката вместо улицата“ е проект в помощ на талантливи, но бедни деца от родната махала на цигуларя Георги Калайджиев в Сливен. Двамата със съпругата му Мария Хаутшилд работят в името на децата повече от 10 години. Чрез даренията, които се събират в Гисен, Германия, децата от сливенската махала могат да посещават седмично професионални уроци при музикален педагог по различни инструменти – цигулка, чело, китара. Всяка година се провеждат и благотворителни концерти.

Цигуларят Георги Калайджиев е родом от Сливен. Баща му е цигулар, който не успява да завърши консерваторията поради финансови причини. Малкият Георги започва да свири на цигулка едва 4-годишен и чрез стипендия от родния град за талантливи, но бедни деца, успява да завърши музикалното си образование. Цигуларят си спомня, че е бил дете като всички други, къпан в любов, но един ден разбира, че е ром… Тогава идва цигулката, която го спасява. Днес той иска да протегне ръка за спасение и на други деца от махалата, защото, както сам казва: „за децата музиката е като въздуха“.

Георги Калайджиев е сред концертмайсторите на „Софийски солисти“, носител е на наградата Добри Чинтулов за 2019 година. Днес е цигулар в Гисенската филхармония и ръководител на ансамбъла Collegium Musicum.

Какви чувства изпълват цигуларя Георги Калайджиев, кои са произведенията, които изпълнява и го вълнуват днес, как си спомня за „Софийски солисти“, колко е трудно или лесно да се прави добро, и защо проектът в помощ на децата е оценен като уникален в световен мащаб – чуйте още в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени