Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Хосен – метафизичното и реалното в цигулковото изкуство

Снимка: mariohossen.com

Един музикант – майстор на цигулката, чиято поява на концертния подиум винаги завладява публиката с брилянтната си техника, ювелирното извайване и изящно поднасяне на интонационната нюансираност и харизматично сценично присъствие, а неговите приятели и колеги, както и музикалната критика у нас и по света възторжено го наричат „българският Паганини“. Това е маестро Марио Хосен, който любезно се съгласи да бъде гост на предаването „Български изпълнители“, макар и отдалече от люлката на европейската музикална култура от последните няколко столетия – австрийската столица Виена. Първата част от срещата-разговор с Марио Хосен може слушате на 8 май, петък, от 23 часа.

„Аз до ден днешен живея в магичен свят… Моето отношение към музиката винаги е било метафизично. Ние интерпретаторите имаме привилегията чрез нашето въображение и фантазия да бъдем музикални медиатори и да се доближим максимално до онова, което е създадено от гениалните композитори от последните столетия.“

Тези и още свои мисли за голямото изкуство и за своя творчески път споделя със слушателите маестро Марио Хосен, а музикалните ценители ще имат удоволствието да се потопят в искрящата от жизненост и емоционално богатство музика на великия италиански цигулар Николо Паганини в брилянтната интерпретация на Марио Хосен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна