Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия започва евакуация на над 200 000 души заради коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийското правителство започна евакуацията на 200 000 индийци, блокирани в различни държави заради заразата от коронавирус, предаде ДПА.

Голяма част от хората са работници в района на Персийския залив, където над 80 индийци починаха от Covid-19. Според правителството в Делхи броят им може да се увеличи, уточняват от агенцията.

От днес до 13 май ще се проведе първият етап на спасителната операция, уточни индийският министър на авиацията Хардип Пури, според когото в този период се очаква у дома да се завърнат близо 15 000 души.

Те ще бъдат репатрирани от 12 държави -  Бахрейн, Бангладеш, Великобритания, Кувейт, Малайзия, Оман, Филипините, Катар, Саудитска Арабия, Сингапур, Обединените арабски емирства и Съединените щати. Очаква се по време на този етап да бъдат осъществени 64 полета.

Това е една от най-големите евакуации в мирно време, отбелязва ДПА. Агенцията припомня, че през 1990 година -  след избухването на войната в Залива, Индия върна у дома 150 000 свои граждани от Кувейт и съседни райони. Тогава евакуацията - и с кораб, и със самолет, продължи 59 дни и включваше близо 500 полета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна