Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 май - Ден на Европа

ЕС показва на практика значението на думите солидарност и единство

Снимка: ec.europa.eu

Европейският съюз посреща своя празник в условия на безпрецедентна по мащабите си здравна и икономическа криза, породена от пандемията с Covid-19. Тази година Денят на Европа е по-особен и заради две кръгли годишнини от исторически за европейския проект събития - 75 години от края на Втората световна война и 70 години от декларацията на френския външен министър Робер Шуман, полагаща основите на Обединена Европа. „През последните 75 години ние заедно в Европа доказахме, че мирът, сътрудничеството и приятелството, отвъд националните граници са най-добрата основа за просперитета и растежа“ – заяви в интервю за Радио България Никола Миладинов, пресаташе на Представителството на Европейската комисия в България.

Кризата с Covid-19 изведе на преден план някои основни достижения на общността, които в последно време сякаш бяха приемани за даденост. Денят на Европа е още една възможност да преоткрием мира, свободата, върховенство на закона и демокрация като висши ценности на обществото.  Да работим за икономика за всички, която дава възможност на хората да живеят спокойно, заедно и възползвайки се от повече икономически и технологични възможности. Всички тези теми присъстват в събитията, с които тази година отбелязваме празничния ден, изцяло онлайн:

„В столицата, а и в цяла България вече започнахме честването с онлайн инициативи – посочи Миладинов. – Обединихме усилия с колегите си от други европейски информационни мрежи в България за кампанията „Оставаме солидарни“. Вече цяла седмица, със специално съдържание онлайн, хората научават за множеството партньорски организации, които предоставят услуги и информация, свързана с политиките на ЕС. Кулминацията е на 9 май от 11 часа, когато българският комисар Мария Габриел ще проведе онлайн диалог с гражданите от цяла България. Темата на събитието е „Ден на Европа 2020: Още по-силни заедно. Европейска солидарност по време на криза“. В рамките на 1 час комисар Габриел, която отговаря за научните изследвания, културата, образованието и младежта,ще даде информация за мерките, които ЕС предприема в помощ на държавите членки. Тя ще отговаря на въпроси на гражданите за най-силното ни оръжие срещу кризата – науката и иновациите.


Гражданският диалог ще се излъчи в реално време, от 11 до 12 часа, на интернет страницата на Представителството на ЕК в България, във фейсбук страницата ни, както и по програма „Христо Ботев“ на БНР и по БНТ2. Една от темите на дебата е посветена на хората, които са на първа линия в борбата с Covid-19 – лекарите“.

Една инициатива показа на практика значението на думите солидарност и единство по време на криза. По идея на ЕК и нейния председател Урсула фон дер Лайен, бе поставено начало на дарителска кампания в световен мащаб, подпомагаща разработването на ваксина и ефективни методи за диагностика и лечение на коронавируса. Още в първия ден от нея, бяха събрани над 7 милиарда евро. Добри новини се чуха и след онлайн срещата „ЕС-Западни Балкани“, чийто домакин на 6 май бе ротационният председател на Съвета на ЕС – Хърватия.  Стана ясно, че ЕС отпуска финансова помощ от 3,3 милиарда евро в полза на гражданите от Западните Балкани и преодоляването на хуманитарните и здравни последици в региона, предизвикани от Covid-19 .

 „Ние носим специална отговорност да подпомогнем в тази пандемия нашите партньори от Западните Балкани, тъй като тяхното бъдеще е да са част от Европейския съюз“- изтъкна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Снимки: ec.europa.eu

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени