Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева: Не изпускаме домовете за възрастни

Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Не изпускаме домовете за възрастни хора. Факт е, че имаме огнище във Видин, но от 4500 теста, които са направени, 86 са положителните проби, като 20 от тях са на персонал в домовете за възрастни хора и хора с увреждания. Това е малко под 2%. Това заяви в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Има области, където положението е изключително добро – като Ловеч, Монтана, Велико Търново, уточни тя:

"Правим всичко възможно да работим по превенция и във всеки един момент на съмнение, веднага да се действа по разделяне на заразените от тези, които са здрави".

За Видин мненията на медицинските специалисти са, че заразата в дома за възрастни тръгва от болницата, обясни министърът.

"Двама души от тези домове са я посетили. Единият е бил с инсулт. Върнали са се без да са им направени тестове. В момента правим всичко възможно да опазим здравето и живота на хората в домовете за възрастни. Осигурени са маски, костюми, има възможност за настаняване в други сгради или местен хотел, ако се наложи да се разделят хората".

Министър Сачева коментира и мерките за предотвратяване на заразата в ромските махали.

"Работим изключително активно с махалите, имаме здравни медиатори, осигуряват се пакети с хранителни продукти, министерството на образованието продължава активно работата си в почти всички махали и отдалечени места, където да се пусне интернет".

Относно разхлабването на мерките, Сачева е категорична, че ако достигнем над 100 положителни проби дневно, веднага ще преминем към обратно затягане. В момента числата са 53-52-57 потвърдени проби на ден, което позволява по-умерени мерки срещу заразата.

Социалният министър заяви още, че е рано да се правят кардинални изводи за ефекта върху безработицата.

"Мярката 60/40 забави регистрацията в бюрата по труда. В момента се регистрират около 1000-1200 души дневно"

Цялото интервю можете да видите тук


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!