Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в Турция между полиция и участници в погребението на музикант, издъхнал след гладна стачка

Сблъсъци между турската полиция и участници в погребението му ознаменуваха изпращането в последния му път на музиканта от група „Йорум“ Ибрахим Гьокчек в Истанбул. Той почина след 323 дни гладна стачка и стана третия починал от гладна стачка в последните дни музикант от формацията.

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ, за да предотврати провеждането на демонстрация и да разпръсне събралите се да отдадат последна почит на музиканта в работническия квартал „Гази“, известен с историята си на ляв активизъм. Силите за сигурност се аргументираха, че така се нарушава спазването на социална дистанция, въведено заради коронавируса.

39-годишният бас-китарист на „Груп Йорум“ Ибрахим Гьокчек почина в четвъртък в болница. Той прекрати два дни по-рано гладната си стачка почти година след началото ѝ, но лекарите не можаха да спасят живота му.

Съпругата на Гьокчек, Султан, която се намира в затвора, не беше освободена, за да присъства на погребението.

Музикантите прибегнаха до гладна стачка през май 2019 г., за да дадат по-голяма гласност на исканията си забраната за провеждане на концерти на групата им да бъде вдигната, имената им да бъдат извадени от списъка на лица, обвинени за тероризъм и други. Гьокчек и настоящата вокалистка на групата Хелин Бьолек заявиха, че ще гладуват до смърт или до изпълняване на исканията им.

Турските власти обвиняват музикантите, че са членове на Революционния фронт за народно освобождение (DHKP/C ) – крайнолява група, която е извършвала редица въоръжени нападения срещу представители на турски институции. След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. и вълната от арести в страната, за шестима от членовете на музикалния колектив бяха обявени награди от 300 000 турски лири (около 80 000 лв.).

Музикантите отричат да имат формални връзки с организацията, въпреки че много от техните песни са посветени на борбата за социални, женски, права на кюрдите, но също и на организацията DHKP/C.

Първата починала от гладната стачка беше настоящата вокалистка на групата – 28-годишната Хелин Бьолек. Тя издъхна на 3 април след 288 дни гладна стачка. На 24 април след 297 дни, в които приемаше само подсладена вода, почина Мустафа Кочак. Той излежаваше доживотна присъда за въоръжено вземане на заложник – турски прокурор през 2015 г. - и връзки с DHKP/C. Коджак твърдеше, че самопризнанията му са били изтръгнати насила.

„Груп Йорум“ е създадена през 1985 г. от четирима студенти в университета „Мармара“, вдъхновени от музикалното движение Nueva Cancion в Южна Америка. Оттогава насам групата е издала 23 албума. Тя няма постоянен състав, като до момента в нея са участвали десетки музиканти с леви убеждения. Срещу тях са били водени около 400 разследвания или процеси.

Концертът за 25-годишнината на формацията през 2010 г. събира над 55 000 души на стадион „Иньоню“ в Истанбул (на футболния клуб „Бешикташ“), което е един от най-посещаваните платени концерти в турската история.

Смята се, че на безплатен техен концерт през 2015 г. в Измир посещаемостта е била около 1 млн. души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна