Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само въздушната част на военните паради в Москва за Деня на победата

| обновено на 09.05.20 в 13:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без масови публични мероприятия заради коронавирусната пандемия Русия отбелязва 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война. Военният парад на Червения площад и шествието „Безсмъртният полк“ бяха отложени.

Президентът на Русия Владимир Путин положи цветя пред вечния огън край стените на Кремъл и поздрави ветераните и руските граждани по случай 9 май. Той обеща, че планираното тържествено отбелязване на юбилейната годишнина задължително ще се състои:

"Ще се състои нашият главен парад на Червения площад и народният марш на безсмъртния полк - маршът на нашата благодарна памет и неразривната кръвна, жива връзка между поколенията. Нашите ветерани се сражаваха за живота и против смъртта и винаги ще са пример за нас със своята сплотеност и издръжливост".

Въздушната част на военния парад не беше отложена. В небето над Москва прелетяха 47 самолета и вертолета.

В 19 ч. е обявена минута мълчание в памет на 27-те милиона жертви на войната.

След това хората ще излязат на балконите си и ще изпеят заедно популярната патриотична песен „Денят на победата“.

Вечерта ще има и празнична заря.

Беларус ще чества с военен парад годишнината от края на Втората световна война в Европа въпреки опасенията от разпространение на новия коронавирус .

В България фондацията, която носи името "Безсмъртният полк", призовава всеки, който има роднини - участници във Втората световна война, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!