Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илон Мъск заплаши "Тесла" да премести централата си в Тексас или Невада

Компанията заведе дело срещу окръг Аламида, където нейната фабрика Фримонт остава затворена

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на "Тесла"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Тесла" (Tesla Inc) заведе дело срещу местните власти в Калифорния, тъй като производителят на електрически автомобили настояваше да поднови дейността на фабриката си във Фримонт в окръг Аламида, а главният изпълнителен директор Илън Мъск заплаши да премести централата и бъдещите програми на Tesla в Тексас или в Невада, съобщава Ройтерс.

Решението на Мъск е факт, след като здравният департамент на окръг Аламида, щата Калифорния, обяви, че производителят на автомобили не трябва да рестартира работата на завода си във Фримонт, тъй като остават в сила местните рестриктивни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

В същото време компанията посочи, че е разработила задълбочен план за връщане към работа, който включва онлайн видео обучение за персонала, разделени работни зони, проверка на температурата на служителите, изисквания за носене на защитно оборудване и строги протоколи за почистване и дезинфекция.

В своя блог "Тесла" заяви в събота, че решението на местните власти на окръг Аламида не оставя друг избор, освен компанията да предприеме правни действия, за да гарантира, че тя и нейните служители ще могат да се върнат на работа.

Още същият ден "Тесла" заведе дело срещу окръг Аламида във федералния съд в Сан Франциско, като нарече продължаващите ограничения "мощно заграбване на властта" на местно ниво, тъй като губернаторът на Калифорния обяви в четвъртък, че ще бъде разрешено на производителите в щата да отворят отново.

В заведената жалба компанията заяви, че решението на Аламида противоречи на федералната и калифорнийската конституция, както и на заповедта на губернатора на Калифорния.

Очаква се окръг Аламида да остане затворен до края на май, като до тогава ще може отвори врати само бизнесът от съществено значение.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск използва Туитър, за да заплаши, че компанията ще премести "незабавно" централата и бъдещите си програми от окръг Аламида в щата Тексас или в щата Невада.

"Честно казано, това преля чашата. Сега Tesla ще премести своята централа и бъдещи си програми в Тексас / Невада. Дали въобще ще запазим производствената дейност на завода във Фримонт ще зависи от това как "Тесла" ще бъде третирана в бъдеще. "Тесла" е последният производител на автомобили, останал в Калифорния", написа Мъск в Туитър.

Заплахата за преместване на производството идва на етап, в който "Тесла" има за цел да увеличи производството във фабриката във Фримонт на своя спортен автомобил Model Y, което се очаква да генерира рекордно търсене и печалба.

Акциите на Tesla Inc. поскъпнаха с цели 127% от неотдавнашното ценово дъно от 18-и март, като сами в рамките на изминалата седмица те нараснаха с 16,8%, за да приключат петъчната търговия на нива над $ 819 за една акция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!