Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония мисли за предсрочна отмяна на извънредните мерки в повечето префектури

Снимка с телефон в парк в Токио - април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Япония обмисля да отмени по-рано от предвиденото извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса в повечето провинции на страната, съобщава БТА, като цитира японски медии. Те се позовават на правителствени източници, сред които министърът на икономиката Ясутоши Нишимура.

Според източниците до четвъртък следващата седмица мерките, които са в сила до 31 май, може да бъдат отменени в 34 от 47-те префектури. Останалите, включително районът на столицата Токио, а също Осака и Киото, все още са смятани за зони, които се нуждаят от "специално внимание".

Ограничителните мерки в Япония не са така строги като в Европа. На хората бе наредено да си стоят у дома, ако е възможно, припомня ДПА.

Според анкета от днес на агенция Киодо повече от половината японци не одобряват действията на правителството срещу кризата.

Мнозина са недоволни от голямата продължителност на извънредните мерки, изискващи да си стоят у дома, и затварянето на много магазини и малки компании, които се борят за оцеляването си.

По данни от днес в Япония са били регистрирани 16 400 случая на заразяване с коронавирус и 630 починали. В броя на новозаразените на денонощна база има тенденция на спад.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!