Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки се включиха в протестите в търговските центрове в Хонконг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки демонстранти се събраха вчера в търговски центрове в Хонконг, за да изразят гнева си срещу правителството и полицията, злоупотребяващи, според тях, със законите за социалното дистанциране, с цел да ограничат гражданските свободи, предаде ДПА.

Засиленото полицейско присъствие осуети шествие за независимост на Хонконг, свикано от протестиращите в интернет. Десетки хора с маски на лицата обаче се включиха в протести в търговски центрове в най-малко шест района. Според изданието "Саут Чайна морнинг пост", цитирано от ТАСС, те са били стотици и са били предимно младежи.

Полицията предупреди протестиращите, че нарушават разпореждането за социално дистанциране, което забранява повече от 8 души да се събират на обществени места.

В елитния район Чим-са-чой, недалеч от изходната точка на несъстоялото се шествие, бяха арестувани няколко демонстранти.

В интернет протестиращите обвиниха изпълнителната власт в Хонконг, че е оставила в сила законите за социално дистанциране, за да попречи на протестите, въпреки че за последните три седмици в града не е регистриран нито един нов случай на местно предаване на коронавируса.

Протестите започнаха през юни миналата година, първоначално срещу законопроект, смятан за заплаха за автономията на Хонконг от Китай. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна