Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Останете черногледи, по-полезно е

Обсесията по самоусъвършенстването няма да ни направи щастливи

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

В непознатата ситуация, в която се намираме от два месеца, непрекъснато получаваме оптимистични послания. Социалните мрежи наблягат на това колко е важно да се самоусъвършенстваме и да излезем от домовете си едни по-добри версии на себе си.  Датският професор по психология Свенд Бринкман обаче развенчава мита, че пътят към щастието минава през самоусъвършенстването. 

В книгата си Stand Firm: Resisting the Self-Improvement Craze той изтъква, че популярната култура е влюбена в идеята за постоянното самоусъвършенстване, същевременно ние сме все по-уморени, стресирани и потиснати. 

Книгата не е писана скоро, но седемте стъпки на професор Бринкман как да се отърсим от уловките на селф-хелп културата, са особено актуални днес.

Спрете да се взирате в пъпа си

"Централната догма на самоусъвършенстването е, че трябва да се водим от чувствата си – казва Свенд. – Което е добре... понякога. Като генерална философия тя е тотално сбъркана. Единственият психолог, носител на Нобелова награда, Даниел Канеман, я спечели, показвайки, че нашата интуиция, най-често ни води в задънена улица." Вместо това той предлага да вземаме големите решения по старомодния начин – като се консултираме с други хора, особено по-опитни и като впрегнем разума на работа."

Фокусирайте се върху негативните неща в живота

Ако има догма, която Свенд се опитва да обезвреди, тя е: Мисли позитивно.

"Какво става, когато преживяваме нещо обективно тежко – пита той. – Някой умира, друг губи работата си. Не може просто да му кажете да си смени начина на мислене, за да се чувства по-добре. Той не може. Това не е в неговата власт."

Според Свенд трябва да защитим правото си да сме критични към нещата, които са обективно негативни: "Опитвайки се да мислим позитивно за неща, които не са положителни, ние се залъгваме.

Нещо повече, негативната визуализация (да си представяме най-лошото) е утвърдена когнитивна стратегия за справяне с тревогата."

Върнете си способността да казвате НЕ

Ние сме обсебени от идеята "да уловим възможността" и да "приемем новите предизвикателства". Живеем в култ към новото и непрестанно се движим, правейки планове и страхувайки се да не пропуснем нещо. "Трябва да върнем достойнството на НЕ-то – няма нищо изначално позитивно в промяната и нищо изначално негативно в това да останем на мястото си, и не всяка възможност пред нас заслужава да бъде прегърната."

Потиснете чувствата си

Ето нещо, което ще ядоса много хора, които с десетилетия се учат как да изразяват чувствата си. В днешно време ние сме непрестанно провокирани да изразяваме емоциите си и да ги споделяме публично. Но всъщност част от процеса на порастване е да се научим да контролираме емоциите си, да потискаме част от тях и да ги споделяме с отбран кръг хора.

Спрете постоянно "да работите върху себе си"

Идеята, че успехът е да правиш каквото искаш и да имаш каквото искаш, когато го поискаш, е шокиращо близо до асоциално личностно разстройство... "Притеснен съм, че сме насърчавани от идеологията на преследване на целите, без да сме проучили тяхната стойност, реалистичност или въздействието им върху другите."

Четете романи, а не книги за самопомощ или биографии

Даже и глупавият роман е художествена реалност – и по тази причина е много по-вярна от коя да е книга за самопомощ или биография. Биографиите имат склонността да следват предварително начертана траектория, която планомерно се развива до щастливия край. Добрите романи на свой ред, описват човешкото състояние като сбъркано, погрешно, пълно с проблеми, провалящо се и най-често съдържат разбиващи сърцето истини. Това е много по-утешително" – казва Свенд.

Обърни се (без гняв) назад

"Бъдете провокативни! Живейте за мига! Непрекъснато ни съветват да гледаме бъдещето или настоящето. Стана старомодно да гледаме назад и за размишляваме над миналия опит.

А именно миналото ни прави това, което сме. Нас ни дефинират корените ни, на практика книгата ми е апология на корените, пише Свенд. Пуснете корен, свържете се с другите и с миналото. Това няма да ви направи толкова непосредствени и гъвкави, каквито днешната култура иска да бъдем. Но ние определено имаме нужда да ревизираме стабилността, която корените дават."


Източник BBC Future

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!