Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5kmrun selfie обедини бегачи от цяла България

Главното състезание в живота е това със самия себе си. Победата в тази битка е и най-сладката. В това са убедени всички, които стават част от движението за 5-километрови колективни бягания 5kmrun, завладяло през последните години България. Същото важи и за новия вариант на надпреварата - 5kmrun selfie, предполагащ индивидуален пробег на дистанцията с отчитане на резултатите в обща класация.

Формулата е следната: първо, преодоляваш изкушението да разпуснеш в свободното време и заставаш на старта, след това се бориш да устискаш до финала, а след седмица отново се превъзмогваш и отиваш в парка. Докато осъзнаеш, че бягането с 5kmrun за теб е поредната доза адреналин, без която не можеш. Че започваш да цениш секундата – онази, която си съкратил в резултата от пробяганите километри. Че се чувстваш добре в тази общност от хора, с които имаш какво да си кажеш, защото приятелствата там са неподправени. Сред участниците в съботните масови стартове на 5kmrun е бил и лично президентът на България Румен Радев.

5kmrun се организира безплатно всяка съботна сутрин в 5 парка в София, Варна, Бургас и Пловдив. Към момента на сайта на инициативата са регистрирани близо 21 хиляди участници. Но желаещи да се включат в бягането има в цяла България. Организаторите постоянно получават запитвания, дали не смятат да разширят географията на мероприятията си.

„В продължение на тази идея ние решихме да предоставим възможност на нашите фенове да се включат в бяганията, дори да не могат физически да присъстват в събота в определените от нас паркове. Т.е. всеки самостоятелно, където и да се намира в България или извън нея, да може да пробяга 5 километра, а като завърши бягането, да качи резултатите си на сайта чрез специално разработено от нас приложение и да се включи в класацията“, разказа в интервю за Радио България един от организаторите на 5kmrun Георги Станоилов.


Така в края на 2019 г. се ражда идеята за 5kmrunselfie. Неочакван тласък за прилагането ѝ на практика дава пандемията на Covid-19 и изискването за социална изолация. Организаторът уточнява:

„Класацията започва в 00:00 ч. в понеделник и завършва в 24:00 в неделя. В следващата минута се отваря новата класация. През всичките седем дни, по всяко време на денонощието участниците могат да качват колкото искат на брой самостоятелно пробягани 5 километра и да участват в седмичната класация. Системата запаметява единствено най-добрия резултат“.

Пробен старт на идеята за индивидуалните пробези е даден на 27 март. Включват се 165 души. А в първата официална седмица на selfie бягането – до 10 май, участниците са над 200.

Резултатите надхвърлят очакванията на целия екип зад манията 5kmrun:

„Успяхме да открием много участници, които са извън територията на България. Включиха се хора от Париж, от Дубай, от различни села и малки градове в страната, което показва, че замисълът на това приложение в момента работи“, обобщава Георги.

Вариантът 5kmrun selfie ще остане и след отмяната на извънредното положение, успоредно със същинското съботно бягане. В края на годината за него ще бъде направена самостоятелна годишна класация. В зависимост от постиженията си участниците имат шанс да получат различни награди. Любопитно е, че дори бегачите, включващи се в други надпревари – например, в маратон „София“, могат да се прикачат чрез приложението и да отчетат резултата си от 5-километрова отсечка в 5kmrunselfie. Единственото условие е да имат регистрация на сайта, която също е безплатна.

„Чрез новото ни приложение ще достигнем до възможно повече хора, които ще могат да използват удобно за тях време за спорт и да участват в една класация, която е вече толкова популярна в България. Също така ще имат възможността да общуват с хора, които са активни и обичат спорта“, сподели в заключение Георги Станоилов.

Снимките са предоставени от Георги Станоилов и Максим Шомов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени