Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да свириш за болни от Covid-19

Българската пианистка Анна Петрова изнася виртуални концерти в 12 болници

Анна Петрова
Снимка: https://www.annapetrovapianist.com/

В болница в Ню Йорк музиката на Бах, Брамс и "Бийтълс" оглася стаите на тежко боледуващи от коронавирус пациенти. Сред музикантите, които се опитват онлайн да лекуват и с музика, е българката Анна Петрова. За жеста им разказа в своя статия на първа страница „Ню Йорк таймс“.     

Младата пианистка свири от дома си в Луивил, Кентъки. Казва, че така подава виртуално ръка към тежко засегнатите от коронавирусната инфекция. Инициативата се случва благодарение на неправителствената организация „Музиката ни лекува“, която вече седем години организира концерти в институции със затруднен достъп до изкуства. Освен в болници, концерти се изнасят и за няколко затвора и няколко хосписа. 

Болниците по програмата за дистанционните концерти са вече 12. Към проекта се присъединяват емблематични имена в музиката. „Получаваме запитвания от музиканти. Вече имаме над 400 запитвания. Откакто излезе статията в „Ню Йорк таймс“ за програмата, сме доста заети“, разказа Анна Петрова в предаването „Хоризонт до обед“.

„За мен емоцията е много силна - с тази програма, с тези концерти. Първоначално бях раздвоена. Мислех, че моята роля в ситуация, в която хората се борят за живота си, като музикант, не би трябвало да е голяма и не е важна, и аз не би трябвало да се бъркам в работата на докторите. Но понеже това започна като идея на докторите, самите доктори ни помолиха да свирим за пациентите (и пациентите се съгласяват преди всеки концерт, или ако са в безсъзнание, на инхалатори и на машини, техните роднини се съгласяват за тях), в този случай аз започнах да усещам това клише, което ние познаваме – че музиката е много силен език, че може да променя и да прави добро. Наистина започнах да го усещам това чрез тези концерти, чрез реакциите, които вече чухме от докторите, че пациентите са много щастливи и са страшно благодарни. И вече имаме случаи на пациенти, които са се възстановили достатъчно да могат да дишат сами. Те казват, че тези концерти са им били като малка доза щастие и любов в ежедневието им“, сподели пианистката.

Анна Петрова е учила в Пловдив, завършила е висше музикално училище в Ню Йорк, има докторска степен от 2016 година. Оттогава преподава в различни американски университети, в момента е преподавател в Университета в Луивил. От дома си в Кентъки Анна работи по болничната инициатива съвместно с колега музикант, с която миналата година са изнасяли концерти в България. „Работихме с бежанци в Овча купел и в Харманли чрез нашия проект „Новите гласове“ за подкрепа на бежанците по света." 

"Заедно с Моли дойде мъжът й, който свири на чело. Моли свири на виола. Двамата живеят в Ню Йорк. Вече два месеца прекарваме карантината си тук и всъщност тук започнаха тези концерти за пациентите, болни от Covid“, уточни Анна Петрова, която вярва, че в случая влияе не толкова музиката, колкото контактът с болните, които са абсолютно изолирани и нямат право на човешки допир.

Понякога свирим концерти над 50 минути, над 1 час и говорим на пациентите, осигуряваме им единствения човешки контакт“, допълни пианистката. Репертоарът е доста голям. Състои се предимно от класика, но са включени и популярни парчета на „Бийтълс“, както и химни, близки до сърцата на американците.

Заради правата на пациентите визуален контакт не се осъществява, но Анна Петрова усеща връзката като „много ценна, много истинска и много човешка, много чиста“.

„Има я обратната връзка, дори да не можем да се видим. Чувстваме все едно, че сме при тях в стаята“, казва Анна Петрова.

„Много са емоционални концертите. Винаги се разстройваме. В началото беше трудно за Моли и за мен. Винаги се разплакваме и след като свършим концертите и затворим телефона от нашата страна тук, в Кентъки, атмосферата е променена в къщата.“

Предстои репертоарът, който вече е изпълняван за пациенти, да бъде показан и в рамките на благотворителен концерт чрез голяма музикална платформа без ограничения за публиката.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна