Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов с опровержение за получена информация от САЩ по казуса “Миталов“

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов опроверга представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, че от Държавния департамент на Съединените щати е пристигнала информация във връзка с твърдението за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

Вчера, без да влиза в подробности, Магдалинчев обяви, че в края на март - чрез външното ни министерство, е постъпила допълнителна информация по случая и тя е предоставена на дисциплинарния съвет, който ще решава да бъде ли наказан Миталов за уронване на престижа на съдебната власт.

В позицията си съдия номер едно директно заявява, че не отговарят на истината твърденията на Магдалинчев за получена информация по съществоза причините за забраната Миталов и семейството му да влизат в САЩ и остро възразява срещу опитите да се правят неверни внушения за съществуващи доказателства по случая.

От позицията на Лозан Панов става ясно, че той и представляващият Съвета са получили копие на паметна бележка за среща през март между представители на външното министерство  и на Посолството на САЩ  у нас.

В бележката само се обективира наличието на проведената среща, но няма данни за корупционно поведение на спецсъдията.

От позицията на председателя на ВКС става ясно и че в отговор на негово питане до главния прокурор Иван Гешев е казал, че към датата 17 март не са постъпвали жалби или сигнали с данни за извършено от Миталов престъпление и че към същата дата той не е обвиняем.

Припомням, че Андон Миталов е първият български гражданин със забрана да влиза в Съединените американски щати. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!