Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК намали прогнозите за търсенето на петрол, но очаква и рязко свиване на предлагането

ОПЕК намали отново прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2020 година, но в същото време прогнозира и спад в петролните доставки, тъй като много ниските цени оказват влияние върху производството по целия свят.

Организацията на страните износители ревизира надолу очакваното глобално търсене на петрол с нови 2,23 млн. барела на ден спрямо предишната прогноза от април и вече предполага, че потреблението през настоящата година ще се свие с 9,07 млн. барела до 90,59 млн. барела на ден поради ограниченията за пътуване и въведените карантинни мерки заради пандемията от коронавирус.

В същото време обаче ОПЕК заяви, че е преразгледала надолу оценката си за производството на петрол извън картела с цели 2 млн. барела на ден спрямо априлската прогноза и вече очаква спад на това производство с 3,5 млн. барела до средно 61,5 млн. барела дневно през 2020 г.

"Преразглеждането се основава на плановете за спиране или за ограничаване на производството, обявени от водещи компании, включително от Северна Америка", се посочва в редовният месечен доклад на картела.

Предишната прогноза на ОПЕК за растеж на петролните доставки в САЩ през 2020 г. беше ревизирана надолу с 1,3 млн. барела на ден до спад с 1,4 млн. барела спрямо година по-рано. Други по-съществени низходящи ревизии бяха направени за петролното производството в Канада (понижение с 300 хил. барела на ден) и Бразилия (със 100 хил. барела на ден).

Очаква се доставките на петрол през настоящата година да нарастват само в Норвегия, Гвиана и Австралия, заявяват от ОПЕК.

Докладът отново отбелязва, че "най-лошото свиване" при търсене на петрол се очаква да бъде факт през второто тримесечие, но също така се подчерта, че спадът в търсенето все още може да бъде "смекчен с по-бързо от очакваното облекчаване на мерките, свързани с Covid-19, и на по-бърза реакция по отношение на икономическия растеж с оглед на прилаганите извънредни стимулиращи финансови пакети".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!