Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на Уолстрийт след изказване на шефа на Фед

Пазарите на акции на Уолстрийт се намират в солиден спад след днешното изказване на шефа на Фед, в което Джером Пауъл предупреди за продължителен период на слаб икономически растеж и стагнация на доходите заради коронавирусната пандемия. Според него САЩ са изправени преди "значително по-лоша рецесия", отколкото всяка друга след Втората световна война.

В същото време той подчерта, че Фед няма намерение да въведе отрицателни лихвени ставки, разочаровайки инвеститори и търговци, които в последно време спекулираха с подобна възможност.

Негативно отражение на световните фондови борси продължава да оказват и страховете от възможна втора вълна на коронавирусна инфекция с оглед на постепенното разхлабване на въведените преди време строги мерки, целящи да ограничат разпространението на Covid-19.

Тези опасения бяха подсилени от вчерашни показания на водещият американски експерт по инфекциозни болести Антъни Фауи, в които предупреди американските законодателите, че преждевременно премахване на ограничителните мерки може да доведе до допълнителни огнища на смъртоносния коронавирус, който вече уби над 80 000 американци и постави на колене икономиката на САЩ.

През обедната американска търговия в сряда индексът DJIA се понижава с близо 500 пункта (спад с 2,05%), широкият индекс S&P500 - с 1,8% и технологичният Nasdaq Composite - с 1,72%.

Снощната търговия на Уолстрийт също приключи със сериозни понижения, като индексът DJIA падна с 1,89%, S&P500 - с 2,05%, а Nasdaq - с 2,06% на фона на отправените от д-р Фаучи предупреждения.

Междувременно европейските борси вече приключиха днешната търговия със солидни понижения, като общият индекс Stoxx Europe 600 падна с 1,93%, немският индекс Dax 30 - с 2,55%, френският CAC 40 - с 2,85% и британският FTSE100 - с 1,51%.

Негативното представяне на борсата в Лондон беше допълнително подсилено от данни, показващи спад на БВП на Великобритания с 2% през първото тримесечие, като само в рамките на месец март британската икономика се сви с цели 5,8%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна