Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златка Стефанова: Не може предварително да определиш едно престъпление като умишлено

Снимка: Ани Петрова, БНР

Целите се противопоставят на измененията, които се предлагат. Предложенията се обвързват с конкретно тежко престъпление, с очакванията на пострадалите, които не могат да бъдат причина за промяна в наказателното законодателство. Естествено е пострадалите да искат най-тежкото наказание, но държавата да е коректив в това“. Това коментира пред БНР адвокат Златка Стефанова по повод предложението на главния прокурор за доживотен затвор за причиняване на смърт на пътя след употреба на наркотици и алкохол и при шофиране без книжка и с превишена скорост.

Стефанова посочи, че се предлага увеличение на наказания, защото властта не се е справила с други престъпления:

„Предлага се наказания за извършване на транспортни престъпления след употреба на алкохол, наркотични вещества при липса на правоспособност и превишена скорост, които са самостоятелни престъпления, тоест, прокуратурата не се справя с тях, а вместо това предлага завишаване на санкциите на извършителите“.

В предаването „Преди всички“ Стефанова допълни:

„Системата от престъпления и наказания има вътрешна логика и последователност. Не може предварително да се каже, че едно престъпление от един вид е умишлено“.

По думите на адвоката наказателната политика е работа на държавата и не може чувството за мъст и желание на обществото да бъде следвано и да бъде определяна наказателната политика. 

Конфискуване на колата на всеки с наличие на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества, е другото предложение на обвинител номер едно. Според Стефанова това е нон сенс. 

„Наказателният кодекс в този вид е добър и не следва да се променя по този начин, да се гонят обществените очаквания със завишаване на наказанията“. 

Интервюто със Златка Стефанова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!