Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоопарк в Канада връща на Китай две панди заради недостиг на бамбук

Пандите се хранят почти изключително с бамбук
Снимка: БГНЕС

Канадският зоопарк в Калгари връща обратно в Кирай две панди по-рано от договорения срок заради недостиг на бамбук. Това съобщава БГНЕС като цитира CBC News.

Животните са взети под наем до 2023 година, съобщава CBC News.

Служителите в зоопарка се опитали да внесат достатъчно бамбук, за да изхранят пандите Ер Шун и Да Мао, но пандемията от коронавирус и затворените граници попречили на намеренията им.

„Това е прекалено голям стрес за екипа и за животните. Можете ли да си представите, че не разполагате дни наред с бамбук?“, каза президентът на зоопарка Клеман Лантие.

Пандите се хранят почти изключително с бамбук и зоопаркът има нужда да бъде доставян пресен два пъти седмично. Възрастна панда изяжда почти 40 кг бамбук на ден.

Животните не харесвали бамбука, който им се предоставял, който заради продължителното съхранение ставал сух.

Евентуална нова вълна от Covid-19 прави доставките на основната храна за пандите непредстазуеми, а Лантие обясни, че не може да поеме грижата за животните при такава несигурна обстановка.

Затова ръководството на зоопарка се обърнало за помощ към правителствата на Канада и Китай да ускорят процедурата по издаването на разрешителни за връщането на пандите в родината им


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени