Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на работната заплата в началото на годината при намаляване на трудовата заетост

Снимка: БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България намаляват в края на март 2020 г. с 25,1 хиляди, или с 1,1% спрямо последното тримесечие на миналата година, но и с цели 54 хиляди спрямо началото на 2019 г., като достигат 2,26 милиона.

В същото време средната месечна работна заплата в страната нараства с 0,3% до 1321 лева спрямо предходното тримесечие и с 9% спрямо година по-рано.

Спрямо края на последното тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - спад с 19,8%, в в "Строителство" - с 3,4% и в "Други дейности" - с 2,0%. Най-голямо увеличение на наетите по трудово и служебно правоотношение пък е регистрирано в дейността "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5, 5 на сто.

Днешните предварителни данни на НСИ отразяват в по-голямата си част положението на пазара на труда отпреди въведеното към средата на март извънредно положение в нашата страна заради коронавирусната падемия.

Въпреки това се вижда ясна тенденция, че най-силно засегната е заетостта в дейността "Хотелиерство и ресторантьорство".

Най-голям относителен дял на наетите по трудово и служебно правоотношение продължава да има в дейностите "Преработваща промишленост" (21,5%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (17,2%), показват експресните данни на НСИ.

Спрямо края на март 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на настоящата година намаляват с 54,0 хиляди, или с 2,3 на сто. Най-голямо намаление на наетите на годишна база се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (спад с цели 24,9 хил.),  "Преработваща промишленост" (понижение с 20,6 хиляди) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ (с 8,1 хиляди), докато най-голямо увеличение има в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (повишение с 8,4 хиляди).

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 22,8%, "Преработваща промишленост" - с 4,1%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 3,9%, а най-голямо увеличение е регистрирано отново в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - повишение с 9,0%.

Средната брутна месечна работна заплата през първото тримесечие на 2020 година е в размер на 1317 лева, като нараства спрямо предходното тримесечие с 0,3%.

Графика на средната брутна работна заплата по месеци

През януари 2020 г. средната брутна месечна работна заплата беше в размер на 1323 лева, през февруари се понижава до 1308 и пре март нараства до 1321, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2020 г. спрямо предходното тримесечие, са: "Операции с недвижими имоти" (повишение с 12,1%) и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (с 4,7%), докато най-значително намаление на заплатите е отчетено в икономическите дейности "Култура, спорт и развлечения" (понижение със 7,8%), "Други дейности" (със 7,6%) и в "Селско, горско и рибно стопанство" (със 7,1%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода януари - март 2020 година нараства с 9,0% спрямо първото тримесечие на 2019 година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти"  (скок с 20,6%), "Образование" (с 12,5%) и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 10,4%. (с 10,4%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2020 г. нараства с 10,6% в обществения сектор, а в частния сектор – с 8,6%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първите три месеца на тази година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 3236 лева), Финансови и застрахователни дейности" (заплата от 2120 лева) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (средна заплата от 2031 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 737 лева), "Други дейности" (891 лева) и "Селско, горско и рибно стопанство" (937 лева).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна