Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха първия Съвет за развитие на гражданското общество

Първите 5 класирани неправителствени организации от избраните 14 в Съвета.

Избрани са членовете на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество, съобщи правителствената пресслужба.

Съветът, който е консултативен орган към Министерския съвет, има функции по разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество в България.

Електронното гласуване за членове на Съвета приключи в 23,59 часа на 13 май, като за участие във вота бяха одобрени 379 неправителствени организации. Избирателната активност е била 75%.

Участниците в избора имаха възможност чрез уеб базираната електронна платформа https://voting.government.bg да дадат своя глас в полза на 14 организации, включително за своята. Изборната комисия одобри за кандидат-членове на Съвета 123 граждански организации в обществена полза.

Най-много гласове да излъчат свой представител в Съвета за развитие на гражданското общество получиха Българският център за нестопанско право – 178 гласа, Българският дарителски форум – 126, „Работилница за граждански инициативи“ – 108.

Останалите неправителствени организации, класирани за състава на Съвета, са „Светът на Мария“, „Български фонд за жените“, Сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България“, Фондация „Заедно в час“, Сдружение „Български червен кръст“, Българският Хелзинкски комитет, „За нашите деца“, „Асоциация на парковете в България“, „Българска асоциация за алтернативен туризъм“, Асоциация „Родители“, „Карин дом“.

Списъкът на гласувалите и на класираните организации е публичен на електронната платформа.

Предстои класираните организации да излъчат представителите си за участие в Съвета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна