Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за хореографа Федя Лобанов

сцена

Често се връщам към спомените си от 50-те години на отминалия век, към музикалните събития тогава - интересни гостувания, премиери... И към спектаклите на Държавния музикален театър “Стефан Македонски“. Тогава на сцената бяха все още големите звезди на оперетата - създателите на българския оперетен театър, но не само тези спектакли привличаха вниманието.

Тогава Музикалният театър имаше невероятна балетната трупа. Техните спектакли бяха много различни от класическия балет, който гледахме в операта - в тях имаше някаква свобода, много фантазия, бяха нещо различно.

Спомням си и отделни солисти: преди всичко Богдан Ковачев - тогава той танцуваше на сцената, Хени Даваджиева - спомняте ли си каква красавица беше? Росица Лиркова, Светлана Христова-Донева, Федя Лобанов, Йордан Нешев - не могат да се изброят всички имена.

За един от тези великолепни балетисти искам да ви припомня - Фьодор (или Федя, както всички го наричаха) Лобанов. На 12 май 2020 г. се навършиха 90 години от неговото рождение.

За това как е станал балетист, разказва самият Лобанов в интервю, запазено в Златния фонд на БНР (чуйте в звуковия файл). Виновница за увлечението му по балета е прочутата Фео Мустакова.

Още през 1962 година е първата проява на Федя Лобанов като хореограф - тогава поставя танците в оперетата „Севастополски валс“ от Листов. В последвалите години той поставя танците в „Сянката" на Виктор Райчев, “Ревю с усмивки“ на  Димитър Вълчев, “Теменужката от Монмартър“ на Калман, и други, но особено ярка е хореографията му в постановката на мюзикъла „Оклахома“ от Роджърс през 1979 г.

Федя Лобанов става много известен и с постановките си на шоу програмите на БНТ, осъществени заедно с балета на Музикалния театър - в тази област той е истински пионер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна