Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява сигнал за големи течове от яз. „Тича“

Язовир "Тича"
Снимка: Янита Спирова

Окръжната прокуратура в Шумен е разпоредила проверка по сигнал за големи течове на вода от язовир „Тича“, съобщиха от Апелативна прокуратура. Сигналът е по повод изнесени от общинския съветник Добромир Драев данни, че от язовира се подава вода за поливане, голяма част от която се губи заради изключително лошото състояние на напоителния канал.

В профила си във Фейсбук Драев публикува няколко клипа, които показват огромни загуби на вода от напоителния канал в района на Велики Преслав.

Само в рамките на 3 км след шлюзовете на Патлейна общинският съветник е установил около 12 аварии. Течът от тях се събира във водосбор, който вместо да напоява земеделските земи изтича в р. Камчия.

Според Драев загубите на вода от канала са около 90%.

По сигнала прокуратурата предприе проверка на данни за безстопанственост или друго деяние, свързано с неправилно управление на водите.

Темата е особено чувствителна за Шуменска и Търговищка област заради засушаването през последните години и липсата на нормален приток в яз. „Тича“, както и заради зачестилите аварии по магистралния водопровод за питейни нужди, която снабдява Шумен, Търговище и Велики Преслав, коментират от Апелативната прокуратура. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна