Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Борисов ще се опита от извънредна ситуация да мине в предизборна

Българите са едни от най-съмняващите се народи в ситуацията с коронавируса, посочи той

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

"Оказва се, че българите са едни от най-съмняващите се народи в ситуацията, свързана с коронавируса. Ние сме най-склонни, измежду десетки други държави, да казваме, че има нещо гнило, че има някакъв план, конспирация и преувеличаване". Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“, като се позова на данни от международни изследвания.

Според Симеонов социалната болка още не може да се усети пълноценно, но ще си проличи есента:

"Вариант едно - дълбока социална криза, сериозна безработица и избуяване на нови политически субекти. Вариант две - Борисов ползва засилката от извънредното положение, което даде кредит на доверие на властта, ползва лятото като един по-спокоен период и есента започва да разказва предизборна история, т.е. влизаме в рекламната пауза". По думите му така премиерът ще се опита от извънредна ситуация да мине в предизборна ситуация.

В предаването "Нещо повече" анализаторът изтъкна, че за предстоящите избори всичко зависи от това колко дълбока ще е социалната криза:

"Ако и социалната криза не е толкова сериозна, както се случи със здравната, засега - властта ще може да ползва този бонус, който обществото ѝ даде".

Симеонов коментира още, че управленският стил в страната в момента излъчва сериозно количество хаос. 

Той анализира перспективата за смени в кабинета:

"Логика едно - Борисов се плаши от идващата есен и решава да прави бързи избори, когато нито Мая Манолова, нито Слави Трифонов, нито дори Цветан Цветанов са готови, и Бойко Борисов много натиска да спаси отговорността, защото и ДПС винаги натиска за някакви формации на националното спасение и т.н. Много хора започнаха да се увличат по тази логика, забравяйки, че ще има служебен кабинет на президента Румен Радев. Логика две - Борисов не е планиращ човек, той е оцеляващ човек, затова ме се струва, че този път ще се опита да си изкара мандата, защото мисли за мястото си в историята, а там трябва да пише, че има поне един изкаран мандат. А и Борисов сега не е толкова изплашен, както по време на протестите през 2013-а година. В най-голямата криза сега Борисов тръгна да въвежда еврото. по-вероятно ми изглежда засега Борисов да се опитва да удържи, но ще си проличи есента".

По думите на Симеонов не е учудващо, че опозицията не е успяла да изпъкне в условията на криза, но изказа съмнение, че ще успее да излезе напред и в условията на социална чувствителност.

Цялото интервю на Людмила Железова с Първан Симеонов и анкета на Михаил Миховски в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!