Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е напълно несъгласен с д-р Фаучи относно икономическия рестарт

Доналд Тръмп и Антъни Фаучи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в интервю за телевизия Fox Business,  че "е напълно несъгласен" с директора на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID) д-р Антъни Фаучи, според който рестартирането на икономиката може да рискува втора силна вълна на коронавирусна инфекция.

Тръмп нарече Фаучи "добър човек", но подчерта, че той не е прав по този въпрос. Американският президент настоя, че икономиката трябва да се отваря безопасно, но "възможно най-бързо", за да се предотврати по-нататъшно увеличаване на безработицата.

По-рано тази седмица д-р Фаучи предупреди, че прекалено скорошно отваряне на икономиката на САЩ може да предизвика ново избухване на коронавирусната пандемия, което да не може да бъде контролирано, твърдейки, че това ще донесе не само "страдания и смърт", но и ще възпрепятства икономическото възстановяване.

В интервюто си за Fox Business Тръмп също така заяви, че коронавирусната ваксина ще бъде готова "до края на годината".

Той разкри, че военните ще бъдат мобилизирани да работят усилено за доставяне на ваксината на американското население, когато тя стане налична.

Според президента правителството първо ще се съсредоточи върху нейното предоставяне на възрастни граждани и на старчески домове.

В Туитър Доналд Тръмп пък написа, че работата по коронавирусна ваксина изглежда "многообещаваща".

Тръмп написа: "Добри данни идват от щатите, които отново отварят. Америка се връща към живота си! Работата по ваксината изглежда многообещаваща, преди края на годината".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!