Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдилищата възобновяват дейността си поетапно

Снимка: Радио Шумен

„В момента възможностите на съдилищата са различни – едни могат да осигуряват публичност, включително чрез физически достъп, други не. Едни имат техника, други не. Затова мислим за алтернативни форми за спазване на принципа за публичност, а не за компенсаторни. Тези, които в момента сме предложили, считаме за някакъв вид компенсация на ограничаването на публичността.“ Това каза пред "Хоризонт" Боряна Димитрова, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Колегията адресира до съдилищата инструкции и правила за работа в извънредната епидемична обстановка и след отмяната на извънредното положение.

Относно приоритетността на делата думата ще има съответният административен ръководител. В указанията е дадена възможност за отсрочване на дела дори от първоначално обявените графици през тези дни, защото те са готови много преди обявяването на извънредното положение, поясни Боряна Димитрова. 

Няма нагласа за отлагане на дела, просто процесът ще върви малко по-бавно, за което също е предвидено предварително уведомяване за излизане от времевата рамка, подчерта тя.

Тази година няма да има лятна съдебна ваканция. В момента се обобщават данните как се е отразило двумесечното забавяне на делата. По време на извънредното положение в по-малките съдилища освен бързите и незабавни производства са се гледали и други дела, допълни Димитрова.

Най-големият проблем ще е в софийските съдилища, защото там обемът е огромен. Във всички останали съдилища това двумесечно забавяне ще бъде наваксано.“

Специализираният съд разполага с голяма зала за множество хора и има адекватен на ползването ѝ брой дела, уточни Боряна Димитрова. „Тоест ще могат да се справят с тази зала и с още една, по-голяма зала, в която ще могат да се разглеждат дела с множество участници в процеса.“

Мерките ще продължат да се разглеждат по Скайп. Самите колеги са помислили за опция за излъчване на процесите онлайн. Включително предлагат и опция за разглеждане на един процес в две зали чрез видеоконференция, в случай, че не могат да бъдат спазени всички мерки за безопасност в една зала“, посочи Боряна Димитрова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна